Hét értékes tanács Abraham Lincolntól

Abraham Lincoln az Egyesült Államok 16. elnöke volt. 1861 márciusától az ellene elkövetett merénylet időpontjáig, 1865 áprilisáig kormányzott. Lincoln az Egyesült Államok legsötétebb időszakában, az Amerikai Polgárháború ideje alatt sikeresen vezette az országot. Kormányzása során felszámolta a rabszolgatartást és megmaradt az ország egysége.

1860-ban a történelem során először, az Államoknak republikánus miniszterelnöke lett. Lincoln korábban ügyvédként, Illinois állam törvényhozójaként, az Egyesült Államok Képviselőházának tagjaként tevékenykedett, és kétszer sikertelenül pályázott az ország szenátori posztjára.

Lincoln őszintén és nyíltan szembeszállt a rabszolgatartást támogatókkal. Ez a hozzáállás juttatta el az 1860-as republikánus jelölésig, majd ugyanebben az évben miniszterelnökké választották.
Kormányzása alatt több intézkedést is hozott, melyek eredményeként végül eltörölték a rabszolgaságot. Ezt segítette az Emancipációs Kiáltvány létrehozása 1863-ban és az Egyesült Államok 13. alkotmánymódosítása.
Lincoln volt az első amerikai elnök, aki ellen merényletet követtek el. Szakértők szerint mai napig ő az Egyesült Államok valaha élt legnagyszerűbb miniszterelnöke.

Hét értékes tanács Abraham Lincolntól

1. A siker előkészítése.

„Adjatok hat órát, hogy kivágjak egy fát, én az első órát azzal fogom tölteni, hogy megélezzem a baltát.”

Mielőtt elérnéd a sikereidet, elő kell készülnöd. Amikor Lincoln még ismeretlen ügyvédként tevékenykedett Illinois-ban, már készült a sikerre, amikor Lincoln Illinois állam szenátora lett, továbbra is készült a sikerre, amikor Lincoln kétszer is elbukta a szenátori választásokat, még akkor is készült a sikerre. Te mit teszel, hogy felkészülj a sikerre? Lincoln azt mondta: „Készülök és egy nap eljön az én időm.”

2. Tettrekészség.

„Megkaphatsz úgy is dolgokat, hogy vársz, de már csak azokat fogod megkapni, amiket a tettre készek meghagytak.”

Ha van egy kitűzött célod, meg kell ragadnod minden lehetőséget, hogy elérd azt. A legjobb dolgok azokkal történnek, akik nem lusták cselekedni. Te lusta vagy?

3. Bármikor lehetsz sikeres.

„Ha valaki sikereket ér el, az bizonyíték rá, hogy bármelyikünk elérheti ugyanazt.”

Ha valaki sikeres lett abban a munkában, amit te is végzel, az bizonyíték rá, hogy ugyanígy lehetsz sikeres te is. Ha valaki gazdag abban az államban, ahol laksz, az bizonyíték rá, hogy te is lehetsz gazdag. Mindened megvan, amivel rendelkezned kell a sikerességhez: elme és akarat. Ne keress kifogásokat, hogy más ugyanazt csinálja, mint te, így neked már nem terem babér. Ki tudja? Lehet, hogy gyorsabb és jobb vagy nála, soha ne becsüld alá önmagad!

4. Ügyelj a jó hírnévre!

„A hírnév olyan, mint egy szép porcelán: ha egyszer összetörik, nagyon nehéz megjavítani.”

Ne csak jó embernek akarj látszani, légy is az. Egy jó hírnév sokkal többet ér a pénznél.
Törekedj a jóságra. Légy becsületes, emberséges és fegyelmezett, amennyire csak lehetséges.

5. Tedd emlékezetessé mindennapjaidat!

„A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.”

Lincoln nem élt sokáig, mégis amíg köztünk volt, maradandót alkotott. Ha elgondolkozol rajta: te tettél már valamit a világért, hogy jobb legyen, mi a válaszod? Ha nemmel válaszoltál, akkor is tudnod kell, hogy képes vagy rá; ha el tudod olvasni és fel tudod fogni ezeket a szavakat, amiket olvasol, valószínűleg arra is képes vagy, hogy jót cselekedj.

6. Nézd a dolgok jó oldalát!

„Azon szomorkodunk, hogy a rózsabokornak tüskéi vannak, vagy annak örülünk, hogy a tüskebokornak rózsái vannak.”

Ha a dolgokban mindig azt keresed, amiért keseregni lehet, meg is fogod találni. Mindig van miért szomorúnak lenni, te azonban ne ezekkel foglalkozz! Tanuld meg az életben meglátni a rózsákat, így az életed megtelik virágokkal, amiket hosszasan kell csodálnod.

7. Fejlődj folyamatosan!

„Egy fiatal csak úgy tud kiemelkedni, ha fejleszti magát oly módon, ahogy csak tudja…”

Ha minden nap fejlődsz, gondold el, milyen leszel húsz év múlva. Sikeres lehetsz az élet bármelyik területén. Húsz év alatt segíthetsz a világnak. Emlékezz, a lassú és kitartó nyeri a versenyt.
Róma sem egy nap alatt épült. Dolgozz rajta, hogy napról napra jobb légy, így valóra válthatod az álmaidat.

Forrás: www.dumlittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."