Egyszerű élet? De hogyan?

Ha arra gondolunk, hogy mivel tudnánk egyszerűsíteni mindennapjainkon, általában a selejtezés jut az eszünkbe. Megszabadulunk felesleges ruháinktól, könyveinktől, kiegyenlítjük tartozásainkat, kitöröljük régi e-mailjeinket.

De nem mindig ilyen egyszerű rendet tenni. Például, tényleg el tudod képzelni, ahogyan egyesével átnézed a könyveidet és eldöntöd, melyiket tartsd meg és melyiket add el? Vagy tényleg van időd átnézni több száz e-mailt és kiválasztani, hogy melyiket töröld ki?

Aztán van egy másik akadály is. Amikor selejtezünk, akaratlanul is feltesszük magunkban a következő kérdéseket: „Tényleg megtehetem, hogy kidobjam?”, „Valóban nem lesz erre többet szükségem?”, stb.

 

Selejtezés lépésről lépésre

Ha te is gondban vagy, mert nem tudod eldönteni, hogy mit tarts meg, és mit dobj ki, akkor nyugodtan próbáld ki három lépésből álló selejtezési taktikámat!

1. lépés: Gyűjts össze mindent, ami a rendetlenséget okozza, ha hasznos, ha nem. Mindent. A ruhákat tedd egy dobozba, az e-maileket másold be egy külön mappába! Most már van helyed a munkához, viszont még nem dobtál ki semmit felelőtlenül.

2. lépés: Most elkezdheted kiválogatni, hogy mire van szükséged és mire nincs. Ne sajnálkozz semmi felett, az élet egyértelműen tudtodra adja, hogy mire van tényleg szükséged és mi az, ami teljesen felesleges.

3. lépés: Amikor kész vagy, dobd ki, ajándékozd vagy add el a szükségtelen dolgokat! Könnyebb, ha egyből túlvagy rajta, mint ha hónapokig kerülgetnéd a kidobásra/eladásra váró tárgyakat.

És itt a bónusz: ha megtanulod, hogy csak ésszel tarts meg dolgokat, olyanokat, melyekre kétségtelenül szükséged van, akkor nem fogsz összevásárolni mindenféle felesleges kacatot, nem kezdesz el butaságokat gyűjteni, egyszóval nem halmozol fel egy rakás szükségtelen dolgot.

Négy egyszerű példa a selejtezésre:

1. E-mailek

Ha neked is folyton tele van a postafiókod olvasott és olvasatlan üzenetekkel, piszkozatokkal és spamekkel, akkor nálad is elkél egy nagytakarítás.

Ha Gmailt használsz, könnyedén archív mappákba rendezheted a bejövő üzeneteidet. Ha Outlook-ot használsz, akkor letöltheted e-mailjeidet egy külön mappába, s onnan kezelheted őket a továbbiakban. Az Outlook automatikusan archiválja a régi elemeket.

Aggódsz amiatt, hogy ha kitörlöd az üzeneteket, valami fontosról fogsz lemaradni? Küldj egy körüzenetet barátaidnak és ügyfeleidnek, melyben megkéred őket, hogy ha valami fontos dologról elfeledkeznél, nyugodtan emlékeztessenek rá.

Most pedig, nincs más dolgod, mint hogy végezd a munkádat. Ha valamilyen régebbi üzenetre van szükséged, keresd elő az archív mappákból. Ilyen egyszerű.

2. Könyvek

Ha megfogadtad a korábbi tanácsomat, akkor minden könyvet dobozba tettél, tehát most ott állsz az üres könyvespolc előtt.

Ha olyan könyvet találsz, amire még szükséged van, akkor rakd fel a polcra! Természetesen azok a darabok, amiket szeretsz és a jövőben is kelleni fognak, visszakerülnek a szekrényre, viszont, ha csak ott porosodnak és soha nem nyitod ki őket, akkor kidobhatod/eladhatod minden lelkiismeret furdalás nélkül. Ez a módszer ugyanolyan jól működik DVD-kel, CD-kel, kazettákkal, stb.

3. Számítógép

Számítógéped rendbetételének első és legfontosabb lépése, hogy újratelepíted azt. Ehhez szükséged lehet egy külső merevlemezre, hogy arra ments át mindent, amíg az újratelepítés folyik.

A jövőben érdemes rá odafigyelned, hogy tényleg csak olyan zenéket, filmeket és programokat tölts le, amikre valóban szükséged van/lesz.

4. Gardrób/ruhásszekrény

Szedd össze az összes ruhádat és dobd egy kupacba! A kényesebb darabokat természetesen teheted vállfára is, amíg a pakolás tart.
Válogasd át ruháidat! Amihez már legalább egy éve nem nyúltál hozzá, azt kiselejtezheted nyugodtan, mert úgysem fogod többet felvenni.

Ha el akarod kerülni a jövőben, hogy rendetlenség uralkodjon ruhásszekrényedben, jobb, ha nem vársz a mosással heteket, hiszen ez idő alatt csak gyűlik és gyűlik a mosnivaló.

Állíts fel határidőt!

Most, hogy kiselejtezted könyvespolcodat, ruhásszekrényedet, ideje, hogy meghatározz magadnak egy határidőt, ameddig a kiválogatott, többé nem használatos tárgyakat eladod, elajándékozod.

Lehet ez egy hónap, 60 nap, 90 nap, ahogy neked jó, de egy negyedévnél tovább semmiképp ne tartsd otthon ezeket a holmikat.

www.zenhabits.net

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."