Egy sikeres hitelkártya tulajdonos kincset érő tanácsai

Be kell vallanom, húszas éveimben meglehetősen idiótán bántam a hitelkártyáimmal. Elmentem vásárolni, de mit sem törődtem azzal, hogy a hó végén érkező számlát ki fogja helyettem kiegyenlíteni. Én ugyanis nem tudtam. Csakhamar megkezdődött az idegeskedés, majd az átvirrasztott éjszakák következtek…
Nem telt sok időbe,míg rájöttem, hogy vagy abbahagyom a felelőtlen költekezést vagy szét kell darabolnom a kártyáimat.
Részben ezért ástam bele magam a személyes pénzügyek világába, hogy végre megtanuljam, hogyan kell bánni a hitelkártyákkal. Szó szerint mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került. Minél többet tudtam meg róla, annál könnyebben jutottam el arra a pontra, amikor már nem kellett álmatlanul forgolódnom éjszakánként.

Ugorjunk az időben pár évet! Ma már nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkoznék a hitelkártyák és a pénzügyek világával. Elismerem, hitelkártya nem való mindenkinek. A legtöbb ember számára mai napig a készpénz a legmegfelelőbb fizetőeszköz. Azoknak írtam ezt a cikket, akik kölcsönösen előnyös kapcsolatot szeretnének kialakítani hitelkártyájukkal. Az ehhez vezető legegyszerűbb módszerek a következők:

1. szokás: Éljünk szervezett pénzügyi életet!

Aki hitelkártyára szeretne vásárolni, annak meg kell tanulnia, hogy rendszeresen ellenőriznie kell a banktól érkező kimutatásokat. Mindig ismerd a hitelkártyáid egyenlegét! Érdemes megtartani a blokkokat, amiket vásárláskor kapsz, hogy aztán összevethesd őket a bank által küldött kimutatással. Természetesen ma már az interneten is ellenőrizheted az egyenlegedet. Vagy nyugodtan elkezdhetsz vezetni a számítógépeden egy táblázatot, amiben pontosan nyomon követheted kiadásaidat.

2. szokás: Minden hónapban egyenlítsd ki a számládat!

Ha rendezett pénzügyeid vannak, mindig tudod, hogy állsz a hitelkártyád egyenlegével. A cél, hogy minden hónapban kiegyenlítsd a számládat. Nincs középút. Lennie kell benned annyi önfegyelemnek, hogy megállj a költekezéssel, ha elérted azt a határt, amit meghúztál magadnak. Ha korábban már volt olyan tapasztalatod, hogy nem tudtad megállni a költekezést, akkor felejtsd el a hitelkártyát, nem neked való.

Azok az emberek a legsikeresebbek, akik ismerik saját erősségeiket és gyengeségeiket, s mindig eszerint hozzák meg döntéseiket.

3. szokás: Jutalmazd meg magad, ha sikereket értél el!

Ha minden hónapban sikerült kiegyenlíteni a számládat, akkor jutalmazd meg magad! A legtöbb pénzintézetnél, ha időben visszafizeted a tartozásaidat, egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben számolnak fel kamatot. Ezt az opciót érdemes kihasználni.

4. szokás: Folyamatosan figyeld a kártyád költségeit!

Amikor korábban álmatlan éjszakáim voltak, általában azért voltam nyugtalan, mert nem tudtam nyomon követni a költségeimet, fogalmam sem volt, hogy állok abban a hónapban. Amikor aztán megérkezett a banki kimutatás, általában összeomlottam. Sokkal kevesebbre számítottam. Ha hatékonyan tudod használni a hitelkártyádat, akkor soha nem érhet efféle meglepetés.
Ha élvezed az ilyen jellegű munkát, akkor nyugodtan készíts otthon táblázatokat és grafikonokat kiadásaidról és bevételeidről. Egy-egy ábra sokkal jobban szemléltetheti a havi költségeidet, mint ha csak leírnád őket.

5. szokás: Mindig olvasd el a banki kimutatásokat, egyéb tájékoztatókat!

Mihelyst megérkezik a postaládádba a bank által megküldött számla, azonnal nyisd ki! Nézz át minden tranzakciót, az ahhoz kapcsolódó költségeket átvizsgálva. Ha bármilyen eltérést tapasztalsz például az általad összegyűjtött blokkok és a számla között, azonnal telefonálj! Nagyon fontos, hogy mindig elolvasd, miért fizetsz. Sajnos megeshet, hogy akarva vagy akaratlanul, de a banknál tévednek és több költséget kell megtérítened, mint amennyit valójában kellene, vagy amiről korábban megállapodtatok.
Ezeket a félreértéseket azonnal tisztázd.

www.getrichslowly.org

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."