Először is fontos feltenni magadban a kérdést, hogy szerinted mi az igazi párkapcsolat. Fel kell mérni a szükségleteidet, a vágyaidat, és tudnod kell, mit vagy hajlandó beleadni egy viszonyba. Így már az első randevúkon érezni fogod, hogy szeretnéd-e folytatni a dolgot, illetve, hogy a másik fél ugyanígy érez-e (mindkét oldal egyaránt számít).

A továbbiakban az egészséges párkapcsolat receptjei következnek:

1. Miért belé vagy szerelmes?

Ha eldöntöttétek, hogy egy pár lesztek, mindig emlékeznetek kell rá, hogy miért szerettetek bele a másikba. Például tetszett, hogy fizikálisan és mentálisan is vonzódtok egymáshoz? Mi tetszik annyira a személyiségében?

Ha tudatosítod magadban, hogy miért is vagy szerelmes annyira a másikba, akkor a későbbiekben sem veszed majd természetesnek a jelenlétét, hanem hálát adsz érte, amiért ilyen párod van.

Ez nem azt jelenti, hogy idővel megfakul a szerelem, hanem azt, hogy nem adunk bele elég energiát, hogy megfelelően működjön. Egy idő után az emberek hajlamosak ellustulni, ettől kényelmesen és biztonságban érzik magukat. A probléma kellő odafigyeléssel és hajlandósággal elkerülhető.

2. Függelten személyiségek

Mindenki független személyiség, önálló hitrendszerrel és véleménnyel, szóval nem kell azt várni a másiktól, hogy mindig mindent ugyanúgy lásson, ahogy te. Természetesen fontos, hogy egy kapcsolatban a két fél elvárásai azonosak legyenek, főleg, ha szeretnétek elkerülni a folyamatos veszekedéseket. Keressetek olyan dolgot, ami mindkettőtöknek fontos a hétköznapokban.

3. Türelem

Az egészséges párkapcsolat következő fontos receptje a türelem. Megeshet, hogy a partnerünk nem úgy és olyan stílusban reagál, ahogy mi elvárnánk, de ezt ne vegyük komolyan és főleg ne gondoljuk személyes sértésnek.

Álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy mély levegőt és gondoljuk át, hogy a másik miért viselkedett úgy, ahogy. A feltételezésekből és az elhamarkodott következtetésekből soha nem sül ki semmi jó, ilyenkor a másik fél úgy érezheti, hogy nem cselekedhet szabadon, nem adhat hangot érzelmeinek.

Nem számít, hogy milyen szituációról van szó, a türelem az egyik legfontosabb dolog egy kapcsolatban, kivéve, ha a másik fél soha nem akarja megbeszélni a dolgokat, tisztázni a problémás szituációkat (ilyenkor érdemes kilépni a kapcsolatból).

4. Becsületesség

A becsületesség is ott szerepel a legtöbb ember listáján, ha kiegyensúlyozott párkapcsolatról van szó. Muszáj tudnunk, hogy bízhatunk a másikban, hiszen ebből építünk magunk köré egy biztonságos és kényelmes légkört.

Meg kell egymásban bíznunk annyira, hogy elmondhassuk az igazat, mindegy mi az. Az emberek nem tökéletesek, ezért követnek el hibákat. Persze nem takarózhatunk örökké ezzel, hiszen ha előre tudjuk, hogy nem helyes, amit cselekszünk, akkor nem kaphatunk felmentést esendő emberi mivoltunk miatt.

Ha a partnered szándékosan vét hibákat, esetleg úgy, hogy tisztában van vele, erről te is tudsz, akkor nem tisztel eléggé, nem foglalkozik az érzéseiddel. Ez mindenképp egészségtelen egy kapcsolatban.

Amennyiben hibát vétettünk, érdemes elismerni, ám tanulni belőle, s szem előtt tartani, hogy ha ezzel a másik félnek rossz érzéseket okozunk, akkor nem teszünk ilyet többé. Ha ezt a párunk is érzi, akkor hamar megbocsát, mert látja, hogy jó irányba halad a kapcsolatunk.

Love Sessions