Nyugodtan gondolhatjuk, hogy az információrengeteg miatt, ami eláraszt minket, tisztában vagyunk vele, hogy miért és hogyan kell vigyázni fogaink egészségére. Megannyi reklám próbál arra buzdítani minket, hogy rendszeresen foglalkozzunk fogainkkal és ápoljuk őket megfelelően.

Ennek ellenére egy 2005-ben készített tanulmány tanúsága szerint Közép- és Kelet Európa országaiban csak az emberek töredéke mos napi rendszerességgel fogat és fogselymet is csak a lakosság 13%-a használ.

Az adatok láttán azt hiszem, minden praktikus olvasó egyetért velem abban, hogy nem lehet eleget foglalkozni a témával.

1. Minőségi fogkrém

Igen, termék és termék között is van különbség. Tudom, nem csak minőségben, árban is. Viszont rengetegszer látok a drogériák szórólapjain a jó minőségű fogkrémekből egyet fizet, kettőt kap akciókat. (1000 Ft/ tubus körüli áron már megfelelő kvalitású termékekről beszélhetünk.) Ajánlatos ezeket az akciókat kihasználni, a fogkrém amúgy sem fog megromlani, nyugodtan tárolhatunk otthon többet is.

Érdemes kísérleteznünk vele, hogy nekünk és családtagjainknak melyik termék a legmegfelelőbb. Kamaszkorig ajánlott fluoridtartalmú fogkrémeket vásárolni a fogszuvasodás megelőzése miatt, ami a gyerekek legnagyobb ellensége.

Később áttérhetünk olyan gyógynövénytartalmú termékekre, amik az íny- és fogágybetegségek prevenciójára alkalmasak.

2. Megfelelő fogkefe

Milyen fogkefét válasszunk? Puha vagy durva sörtéjűt, elektromosat vagy hagyományosat? A fogkrémhez hasonlóan ez is egyénfüggő. Azt azért tisztázhatjuk, hogy egy hagyományos fogkefével soha nem leszünk olyan alaposak, mint az elektromos berendezésekkel. Ami sima fogkefével 5-7 perc, az elektromossal 2-3.

Különösen tartsuk ezt szem előtt csemetéink esetében, akik jóval türelmetlenebbek, mint mi. Bármilyen vidám fogkeféről és jóízű fogkrémről legyen szó, úgyis meg akarják majd úszni a fogmosást. Ezért jobb, ha veszünk nekik elektromos fogkefét, ekkor biztosabbak lehetünk benne, hogy alaposan lesznek megmosva a fogaik.

Érdemes puha sörtéjű fogkefe mellett dönteni, legyen az hagyományos vagy elektromos, a durva fejekkel ugyanis nagyobb kárt tehetünk, mint amennyit használunk.

A későbbi fogérzékenység (hidegre, melegre, édességre) kialakulásának egyik fő okozója a durva sörtékkel ledörzsölt fogíny. Minden fogkefén vagy elektromos fejen fel van tüntetve a sörték keménysége.

Fogkefét cserélni 2-3 havonta kötelező (van olyan elektromos fej, ami elszíneződéssel jelzi kopottságát), fogat mosni pedig minimum kétszer kell egy nap.

„Közép- és Kelet-Európa országaiban a lakosság átlagos szájhigiénés státusa még ennél is lényegesen rosszabb. Nyugat-Európában többszöröse fogy a szájhigiénés termékeknek, mint az újonnan csatlakozó országokban. Egy néhány éve megjelent közlemény szerint a svéd felnőtt lakosság 68,5%-ának volt majdnem plakkmentes a fogazata és csupán 2,1%-ának volt rossz szájhigiénéje. A vizsgáltak 82,8%-ának alig volt fogköve és csupán 4% mutatott magas fogkőindex értéket.” – Prof. Dr. Gera István

3. Fogselyem

Fogselymet használni muszáj. Hogy miért? Menj el, vegyél egyet, használd fogmosás után és nézd meg, hogy mennyi lerakódást távolítasz el a fogközeidből. Pedig mostál fogat. Megdöbbentő.
Na ezért kell fogselymet használni!

A termékpaletta széles, kapható hagyományos és speciális fogselyem, utóbbi a széles fogközökhöz, fogszabályzókhoz, fogpótlásokhoz használható.

Egy videó a fogselyem helyes használatáról, de ha nem világos valami, nyugodtan kérdezd meg a fogorvosodat:

Ahogy láthatod a videón, a lényeg, hogy az ínyed alá is becsúsztasd a fogselymet, hiszen ott is rengeteg lerakódás képződik. Miután végigmentél minden fogközödön, érdemes legalább vízzel, jobb esetben szájvízzel öblögetni.

Ha megtanultad a helyes technikát, csípd nyakon a gyerekeidet és kezdődhet az oktatás. Mindig tükör előtt fogselymezzetek, így tudjátok, hogy hol jártok, és még véletlenül sem sértitek fel az ínyeteket.

4. Szájvíz

A szájvíz szintén a mindennapos fogápolás része. Azt hiszem, aki öblögetett már szájvízzel, az tudja, hogy ilyen tisztaságérzést soha nem fog elérni egy sima fogmosással.

Választék itt is van: hagyományos, gyógynövényes, antiszeptikus, fogkő elleni, stb. Ha vannak gyermekeid, akkor természetesen ne a legerősebbet válaszd és nézd meg a csomagoláson, hogy hány éves kortól ajánlják a terméket.

5. Rendszeres fogászati ellenőrzés

A hangsúly a rendszerességen van. Nem három, nem tíz, nem tizenöt évente járunk fogászatra, hanem félévente.

S mielőtt kifogások mögé bújnál, tisztázzuk, hogy mindez nem pénz kérdése. Vannak ingyenes fogászati rendelések is, nagyon jó orvosok rendelnek, neked csak az a dolgod, hogy megtaláld őket. Egyébként a legtöbb magánorvosnál a féléves ellenőrzés és az állapotfelmérés ingyenes.

Ne csak magunkra gondoljunk, hanem gyermekeinkre is. Attól, mert nincs baj a fogával, még nyugodtan elmehet félévente, hogy szokja a légkört és később ne legyenek alaptalan félelmei a fogorvosokkal kapcsolatban. Legyen természetes, hogy a család fogászatra jár.

Folytatjuk…

ABK