Dolgozz ki egy rendszert, ami működik!

Elképzelt világomban szervezetten élem a mindennapjaimat, míg a valóságos világomban képtelen vagyok rendszerezni a dolgaimat. Pedig rengeteg praktikával próbálkozok: naptárt vezetek, listákat írok, de mindig közbejön valami.

Vannak, akik életük minden percét megtervezik, ám a legtöbben kicsit sem vagyunk ilyenek. Óriási szükségünk van egy jól működő rendszer kidolgozására, ami könnyedebbé teszi a mindennapjainkat és megóv minket megannyi, figyelmetlenség miatt vétett hibától.

A rendszer, ami működik

Tucatnyi könyvet olvastam az időgazdálkodásról, a rendszerezésről és életünk jobbá tételéről. De soha nem találtam egy olyan, általános érvényű módszert, melynek gyakorlásával mindenki megszüntethetné a rendszertelenséget az életében. Azt is tudom mi a probléma: mindannyian különbözőek vagyunk. Mások az erősségeink, a gyengeségeink és eltérő céljaink vannak. Nem létezik olyan módszer, ami mindenkinél beválna, legyen szó akár pénzügyekről, akár munkáról.

Éveken keresztül azt tanácsoltam az embereknek, hogy mindenki tegye azt, ami nála működik. Ez alatt nem azt értem, hogy minden módszer ugyanolyan jó. Vannak kimagaslóan jó technikák adósságrendezésre, spórolásra, befektetésekre, autó- vagy lakásvásárlásra.

Rájöttem, hogy az ember úgy dolgozhatja ki leghatékonyabban a saját módszerét, ha a megismert ötletekből kiveszi azokat a részeket, melyek neki szimpatikusak. Ezekből kell egy olyan rendszert kidolgozni, ami összhangban van a céljaival, erősségeivel. Ez az élet minden területén használható, legyen szó testedzésről, pénzügyekről, utazásról, munkáról, stb.

Azt is megfigyeltem, hogy minden sikeres rendszernek három fontos része van: a rutin, az automatizáció és az egyszerűség.

A rutin ereje

A sikerhez vezető út egyik legfontosabb része, hogy rutinokat vezessünk be az életünkbe. Miért szabadultam meg olyan sok felesleges kilótól a múlt évben? Mert szokást csináltam belőle, hogy reggel 5:30-kor felkelek és 6:30-ra már az edzőterembe vagyok. Hogyan vehettem meg magamnak a kocsimat? Rutint csináltam a spórolásból.

Az értékes pénzügyi szokások a következő alapelvekre épülnek:

– Először magad fizesd ki,
– kövesd nyomon a kiadásaidat,
– ellenőrizd a számláidat, blokkokat,
– fogd vissza a hirtelen vásárlásokat a 30 napos szabállyal.

Ha valami rutinná válik, az természetes része lesz az életednek. Nem kell kényszeríteni magad, hogy megcsináld. Ha egyszer automatikussá válik valami, az segít a helyes úton maradni, s nem uralkodnak el az érzelmeid az életeden.

Az automatizálásban nagy segítségemre voltak a körülöttem lévő számítógépek, így még simábban ment minden.

Az automatizálás ereje

Amikor fiatalabb voltam, folyton emlékeztetnem kellett magam, hogy időben fizessem be a csekkjeimet. Amikor viszont rutint csináltam belőle – minden hónap első szombatján fizettem be a csekkeket – néha arról is megfeledkeztem, hogy vannak efféle kiadásaim. Ahogy az életem automatizált részévé vált, soha nem volt késedelmem.

Mivel eltávolítottam magam a folyamatból, minden sokkal simábban ment. Ezért tudtam az elmúlt években egy olyan pénzügyi rendszert kialakítani, ami a következőket tartalmazza:

Automatikus számlafizetés. Rendszeres számláimat elektronikusan fizetem, havi megbízással.

Automatikus megtakarítás. Minden hónapban automatikusan átutalja a rendszer a megtakarítási számlámra a pénzemet.

Automatikus befektetés. Mostanában évente egyszer fektetem be a pénzem, de hosszú időn keresztül havonta ment át a pénzem a nyugdíj elő-takarékossági számlára.

Ez az automatizáció elengedhetetlen része egy sikeres pénzügyi rendszernek. Megóv a buta hibáktól – például, hogy elfelejted befizetni a számlákat, puszta figyelmetlenségből. Az automatizáció segít lelkesnek maradni hónapról hónapra: mielőtt elgondolkozhatnál rajta, hogy mire kell költened, már be vannak fizetve a kiadásaid és megtakarításaidat is rendezted.

Az egyszerűség ereje

Az egyszerűség minden sikeres rendszer alapja. Nálam soha nem működtek a komplikált módszerek. Amivel sokat kellett bíbelődni és sok időt vett igénybe, azt egy idő után abbahagytam. Lehet, hogy másoknak pont ezek jönnek be, nálam más volt a helyzet.

Én másképp érek a feladataim végére. Mindenhová magammal viszek egy jegyzetfüzetet. Amikor muszáj, hogy észben tartsak valamit, felírom abba. Ha új feladatot vagy megbízást kapok, egyből odaírom a napi teendőim alá. Ha valamivel végeztem, kihúzom a listáról. Minden reggel átmásolom a továbbra is elvégzésre váró feladatokat egy új oldalra és kezdem elölről. Egyszerű. Ez a módszer működik nálam. Bevált, mert átlátható.

Ha pénzügyekről van szó, akkor is törekszem az egyszerűségre. Nem akarom azzal tölteni a fél életemet, hogy befektetések után kutatok. Van, aki hat különböző kártyával mászkál, nekem csak egy hitelkártyám és egy bankkártyám van. Ha ennél több lenne, már össze volnék zavarodva. A legjobb módszer az, ami természetes része az életünknek.

Konklúzió

Néha persze vannak problémáim. Elvesztem a pénztárcámat vagy minden igyekezetem ellenére elfelejtek befizetni valamit. Ezek olyan dolgok, melyeken még dolgozni kell. Ha viszont módszeresek vagyunk, a hibák gyakoriságát és a következmények erősségét minimálisra csökkenthetjük.

Get Rich Slowly

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."