Boldog otthon – fűszernövények

Egy beltéri konyhakertet viszonylag könnyű gondozni. Sokkal ízletesebb fogásokkal varázsolhatjuk el szeretteinket, ha ételeinkhez friss fűszernövényeket használunk. Lehet, hogy neked sincs elég hely a lakásodban, mindössze az ablakpárkányon tudsz kertészkedni. De ez is pont elég ahhoz, hogy a legnépszerűbb növényeket otthonodban gondozhasd. S hogy melyek ezek?

1. Snidling

Mindenképp tartsunk otthon snidlinget! Nagyon változatosak és szinte minden fogásba bele lehet csempészni. Könnyű gondozni, a titok mindössze annyi, hogy rendszeres időközönként vágjuk vissza a szárakat. Ha csak egyféle növényt választhatunk, én azt javaslom, legyen az a snidling.

2. Kakukkfű

A kakukkfűnek nagyon intenzív aromája van. Bármilyen fajtát választhatsz, a lényeg itt is az, hogy rendszeresen visszavágjuk. Minél többször nyessük meg, annál ízesebbek a levelek. A kakukkfű jól passzol a sós ételekhez, de megfázás idején teát is főzhetünk belőle.

3. Francia tárkony

Tárkonyból is rengeteg fajta létezik és nagy népszerűségnek örvend a magyar háziasszonyok körében is. Tejes és tojásos fogásokhoz egyaránt használható. Számomra a tárkony mindig a téli esték ízeit idézi fel. Gyakran dobom fel tárkonnyal a reggelimet vagy uzsonnámat is.

4. Majoranna

Az édes majoranna bárkinek hasznára lehet, aki szereti a friss zöldfűszereket a konyhájában. Amihez oregánót és bazsalikomot használunk, ahhoz tehetünk egy kis majorannát is anélkül, hogy keserűvé tennénk az ételt. Könnyű gondozni és nagyon ízletes.

5. Zsálya

Fantasztikus fűszernövény. Torokfájásra és megfázásra is ajánlják főzetét. Gyakran ízesítik a húsos, baromfis ételeket zsályával. Ahány típus, annyi gondozási módszer. Variálhatósága, egészségvédő és ízesítő tulajdonsága miatt választottam az öt legnépszerűbb konyhakerti növény közé.

Neked mik a kedvenceid?

www.about.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."