Az új “szerelem”: saját készítésű szappan repceolajból

 

Már egy ideje egyedi szappanokat készítek szabadidőmben – ez a legújabb “szerelem”. Szívesen megosztom Veletek tapasztalataim.

A szappangyártás egyik legnépszerűbb alapanyaga a repceolaj. Puhává teszi a szappant, mert más olajokhoz képest kevesebb benne a telített zsírsav. Ugyanezért viszont a szilárdulása is több időt vesz igénybe, tehát ha keményebb szappant szeretnénk, kombináljuk a repcét olyan olajakkal, melyek szobahőmérsékleten szilárdak – ilyen a kókuszolaj, pálmaolaj vagy kókuszvaj.

A szappan össztömegének 50%-át ne haladja meg a repceolaj aránya.

Amire szükséged lesz:

– ecet
– konyharuha
– eldobható kesztyűk
– rozsdamentes szappanfőző fazék
– rozsdamentes kanál
– 450 g repceolaj
– 225 g kókuszolaj
– 225 g pálmamag olaj
– 1 literes mérőedény
– 135 g lúgkristály, nátrium-hidroxid
– 340 g víz, gyógynövény tea vagy tej
– konyhai hőmérő
– robotgép
– 1 ek. esszenciális olaj
– szappanformák

Elkészítés:

1. Áztass egy törölközőt hideg vízbe, csavard ki, majd önts rá egy kis ecetet. Tedd a törölközőt és az ecetet a munkaterület közelébe. Ha rád cseppenne a lúg vagy a még folyékony szappan, akkor ezzel töröld le magadról.

2. Mérd ki az olajakat majd öntsd őket össze egy szappanfőző fazékba. Tedd a fazekat alacsony tűzre, hagyd, hogy szép lassan átmelegedjenek az olajak.

3. Öntsd a folyadékot (víz, gyógynövénytea vagy tej) a mérőedénybe. Mérd le a megfelelő mennyiségű lúgkristályt és keverd a folyadékhoz. Kevergesd az elegyet addig, amíg a kristályok teljesen felolvadnak. Mindenképp viselj kesztyűt munka közben!

4. Hagyd a lúgot kihűlni, miközben az olajak folyamatos kevergetés mellett felmelegednek. Amikor az olajak hőmérséklete eléri a 48,8°C-ot, öntsd a lúgot hozzájuk. A fém kanállal keverd át, majd készítsd elő a robotgépet/habverőt.

5. Addig kevergesd a folyadékot a géppel, amíg teljesen be nem sűrűsödik. /Akkor tekintjük megfelelő állagúnak a szappant, ha egy kanálnyit a fazékban lévő szappan tetejére csorgatva az pár másodpercig ott marad. Egy sűrű krémállagot kell elképzelni./

6. Keverjük az esszenciális olajat a folyékony szappanhoz. Ezután már csak ki kell öntenünk a szappanformákba. Ebből a mennyiségből kb. 10 db, egyenként 100-110 grammos szappanunk lesz.

7. Tegyük a szappanformákat meleg helyre; legalább egy estét hagyjuk őket megszilárdulni. Ezután rakjuk őket hűtőbe, legalább 4 órára. Ezután kivehetjük őket a formából, de legalább két hétig hagyjuk őket száradni.

Tippek:

– Miután elkészültél a szappanokkal, tisztítsd ki ecetes meleg vízzel a fazekat, mérőedényt és mixert. Az ecet semlegesíti a lúgot. 2 liter vízhez használjunk 1 csésze ecetet. Az eszközök törölgetéséhez használjunk ecetes konyharuhát.

– Vigyázzunk rá, hogy ne lélegezzük be a lúgos gőzt. A lúgot mindig gyermekektől védett helyen tartsuk, ahol biztosan nem találják meg. Két hétig ne használjuk az elkészült szappanokat, legalább ennyi idő, mire a lúg teljesen elillan belőle.

 

eHow

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."