A világ legegyszerűbb önfejlesztő cikke szkeptikusoknak

Nyilvánvaló, hogy nem minden környezetünkben élő ember olvasgat önfejlesztő írásokat. Ők nem követnek mintákat. Mégis sokan írtak nekem, miszerint egy hozzájuk közel álló személynek (testvér, szülő, főnök, élettárs) igazán nagy szüksége lenne efféle jó tanácsokra, de ezek az emberek minden olyan „motiváló” tanácstól a falra másznak, ami kicsit is világmegváltó érzetet kelt bennük. Ami az önzetlen segítségnyújtás benyomását kelti bennük, az nem kell. Hogy őszinte legyek, nem csodálom őket. Manapság sokan mondanak zöldségeket.

A kételkedőknek született meg ez a tizenkét önfejlesztő tanácsot magában foglaló írás, ami minden felesleges frázist, mellébeszélést hiányol, s csak a lényegre szorítkozik. Egyszerű és érthető.

1. Ne mondj nagyot. A nagyot mondók általában semmittevők, céltalanok és rendszeresen alulteljesítenek. Egyet tudnak csak: kérkedni.

2. Ne várd meg, amíg a dolgok maguktól helyrejönnek. Egyedül az idióták ülnek tétlenül és várják, hogy megtörténjen a valami. Ahelyett, hogy remélnéd a dolog létrejöttét, tégy érte te magad!

3. Hagyd el a negatív beállítottságot. A hozzáállás csak döntés kérdése. Az optimistább attitűd jobb döntésekhez, kellemesebb viselkedéshez és nagyobb eredményekhez vezet.

4. Ne egyél gyorsételeket. Ha fizikálisan egészségtelenül élünk, az életünk más területeire is kihat: szellemileg, érzelmileg, szakmailag és szociálisan sem fogunk megfelelően funkcionálni. Ha ártalmas ételeket eszünk, magunk is olyanná válunk.

5. Törődj másokkal. A siker receptje nem tartalmazza az egoista hozzáállást.

6. Ne tedd nehezebbé az életet annál, amilyen valójában. Az élet épp elég kihívást tartogat a számunkra anélkül, hogy túlkombinálnánk. Nyugalom.

7. Indítsd a napodat korán. Ha már korán hatékonyan tudunk cselekedni, az meghatározza a hátralévő órák hangulatát, mind érzelmileg mind szellemileg.

8. Hajítsd ki önkorlátozó gondolataidat. Itt az ideje, hogy elhagyd azokat a visszahúzó, önkorlátozó gondolatokat, amik a fejedben cikáznak. Pont elég ideje foglalkozol velük. Elég jó és elég tehetséges vagy és igen, megérdemled a boldogságot.

9. Rossz dolgok történnek velünk és az élet igazságtalan – törődj bele. A sikerre, balszerencsére, körülményekre és eseményekre adott reakcióink határozzák meg személyiségünket és világképünket. A jobb reakciók jobb eredményeket szülnek.

10. Ne foglalkozz olyan dolgokkal, amiket nem tudsz megváltoztatni. Csak az idődet, tehetségedet és érzelmeidet fecsérled, ha egy rajtad kívül álló dolgot akarsz megváltoztatni. Változás helyett frusztráció, csalódottság és rosszkedv lesz a részed. Fektesd inkább olyan dologba az energiáidat, melyeket tényleg tudsz kontrollálni.

11. Ne kerüld el a félelmeidet! Ha homokba dugod a fejed, mindenkinek bebizonyítod, hogy mennyire félsz. Gondolom az utóbbit végképp nem szeretnéd. A hosszantartó változás tudást és tudatosságot igényel. Állj fel és tedd meg, amit kell.

12. Ne gondold túl a dolgokat. A vég nélküli analizálgatás fájdalmas és szükségtelen cselekvés. A gondolkozás jó. A megszállottság rossz.

Nos, hitetlenek, megkaptátok amire vártatok: rendhagyó és helytelen önfejlesztés. Vagy hívjuk csak praktikus tanácsoknak.
Szívesen. :-)

Stepcase Lifehack

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."