Gazdag szeretnél lenni? Legtöbbünk a gazdagságot a pénzzel azonosítja, s úgy gondoljuk, minél több pénzünk van, annál jobban fogjuk magunkat érezni. Arról álmodozunk, hogy nyerünk a lottón, otthagyjuk állásunkat, körbeutazzuk a világot és mindent megveszünk magunknak, amihez csak kedvünk támad.

Egymást követik a tanulmányok, melyek mind azt bizonyítják, hogy nem leszünk boldogabbak attól, ha több pénzünk van. Természetesen, hogyha nincs mit enned, akkor igen, de egyébként nincs kapcsolat a fizetésünk nagysága és a boldogságunk között.

Szerintem a valódi boldogsághoz másfajta gazdagságra van szükség. Nem kell, hogy halmokban álljon a pénzed, ha van elég, hogy megélj belőle, mi lenne, ha elkezdenél másfajta gazdagság után kutatni?

Időbeli gazdagság

Valószínűleg te is úgy gondolod, hogy akinek sok pénze van, annak semmi szabadideje nincs. Többek között ez is közrejátszik abban, hogy a gazdagság nem tesz feltétlenül boldogabbá, hiszen nincs időd kiélvezni munkád gyümölcsét. Általánosan elmondható, hogy minél többet keresel, annál több időt töltesz munkával vagy azzal, hogy megfelelően kezeld a pénzed, befektetéseidet.

Az időbeli gazdagság azt jelenti, hogy van időd kiélvezni munkád eredményét és amennyire csak lehetséges, azt teszel, amit szeretnél. Ha van elég szabadidőnk, akkor olyan jutalomban lehet részünk, melyet pénzért nem vásárolhatunk meg.

Azok a szülők például, akik idő-gazdagok, sokkal több időt töltenek gyermekeikkel. Egy sok szabadidővel rendelkező író vagy festő lehet, hogy nem keres milliókat, viszont van rá ideje, hogy valóban nagyszerű művészeti alkotásokat hozzon létre. Egy ráérő tudós akár forradalmasíthat is egy-egy tudományágat.

A pénzt megkereshetjük, felválthatjuk és elraktározhatjuk. Az idő ezzel szemben folyamatosan múlik, mely ellen semmit sem tehetünk.

Hogyan legyünk időmilliomosok?

– Mire megy el az időd nagy része? Vezess naplót pár napig, írd le, hogy mit csinálsz, minden 15-30 percben és tanulmányozd át, hogy mivel töltöd időd nagy részét! Értek meglepetések?

– Ahelyett, hogy azon gondolkoznál, milyen kis dolgokkal spórolhatsz időt, inkább arra koncentrálj, hogy milyen nagy dolgokkal adhatsz plusz szabadidőt a napodhoz.

Egészségbeli gazdagság

Ha pénzt veszítesz el, azt könnyen visszanyerheted. Talán egy kis időbe telhet, de előbb vagy utóbb kimászhatsz a csávából. Ha veszteséges vállalkozásod van, kezdj újba! Kérhetsz kölcsön banktól és a családodtól is.

Ha viszont ártasz az egészségednek, azt nem tudod visszacsinálni. Néhány krónikus betegséget a stressz és a túl sok munka okoz. Szerinted megéri megbetegedni egy-két órányi plusz munka miatt?

Az egyik legtanulságosabb eset, amivel találkoztam, Jonathan Field Career Renegade c. könyvében olvasható:

„Közel 72 órát dolgoztam egyhuzamban, s minden egyes órát leírhatatlanul gyötrelmesnek éreztem. De mivel egy olyan határidőt kellett betartanom, melyen 100 millió dollárunk múlt, kénytelen voltam dolgozni. Végül megkötöttük az üzletet. Ezután taxiba ültem, pár órát utaztam és bementem az orvosom irodájába. (…) Több heti könyörtelen munka szó szerint tönkretette az immunrendszerem, a gyomromban egy baseball labdányi fertőzés alakult ki.”

Hogyan legyen jó egészségünk?

– Szánj időt minden nap a testedzésre! Még ha azt is gondolod, hogy ma nem jelent semmit, később learathatod a mindennapos testedzés gyümölcsét. S mielőtt még azt hinnéd, nincs szükség órákat izzadni az edzőteremben: napi 30 perc séta is elég.

– Javíts étkezési szokásaidon! Rengeteg egészséges, ízletes és könnyű étel létezik – építsd be őket a mindennapi táplálkozási szokásaidba! Elég kis lépéseket tenned az elején: nincs szükség radikális változtatásokra.

– Ha dohányzol, minél előbb hagyd abba! Ez a legjobb dolog, amit tehetsz az egészségedért!

 

Tudásbeli gazdagság

Ha érdeklődési köröd gazdag és szerteágazó, valószínűleg értékes, tartalmas életet fogsz élni. Szánd rá az időt, hogy kiderítsd ,mi érdekel valójában (nem azok a dolgok, amiket a szüleid vagy a barátaid szeretnének, hogy érdekeljenek). Ha megtöltöd az életed azokkal a dolgokkal, amik vonzanak, sokkal boldogabb leszel, mintha napi nyolc órában olyan dologgal foglalkoznál, ami nem érdekel, csak azért csinálod, mert jól fizet.

Amikor nyugdíjba vonulsz, szükséged lesz hobbikra és olyan érdeklődési körökre, melyek tartalommal, célkitűzésekkel és élvezettel töltik meg életedet.

Az is lehet, hogy jelenleg is vannak olyan dolgok, amik érdekelnek. Ha átgondolod, van köztük olyan, melyekkel azért nem foglalkozol többet, mert úgy érzed nincs rá időd? Ha így érzel, hiányoznak életedből az igazi hobbik és szenvedélyek, tehát jobb, ha mielőbb felkutatod őket! Próbálj ki új dolgokat (olyanokat is, melyekről azt gondolod, hogy nem fognak hozzád illeni)… meglátod, te magad fogsz a leginkább meglepődni!

Hogyan légy érdeklődőbb?

– Töltsd az idődet olyan dolgokkal, amiket élvezel! Nem számít, hogy mennyire „hatékony” vagy, hogy mennyire éri meg a fáradtságot, a lényeg, hogy TE jól érezd magad!

– Próbálj ki mindent legalább egyszer! Nagyon könnyű előre leírni valamit, anélkül, hogy valóban kipróbálnád. Mindent érdemes kipróbálni, mert akkor tudhatod meg igazán, hogy szereted-e csinálni.

– Élj változatosan! Sokszor tanították nekünk szüleink és tanáraink, hogy specializálódnunk kell valamire ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne. De ki mondta, hogy nem lehetsz egyszerre orvos és zenész vagy tanár és művész?

A te életedben milyen típusú gazdagság van jelen? Valóban szükséged van a pénzbeli gazdagságra – vagy a több szabadidő, jobb egészség és szélesebb érdeklődési kör is boldoggá tesz?

Forrás: www.dumblittleman.com