A mosás alapszabályai

A mosás az alapvető házimunkák egyike. Mivel szinte minden háztartás rendelkezik automata mosógéppel, így azt sem mondhatnánk, hogy különösebben utáljuk. Berakjuk koszosan, kivesszük tisztán és jó illatúan, mi sem egyszerűbb. Ám ennek is vannak alapszabályai, praktikái, melyekkel hatékonyabban, olcsóbban juthatunk a munka végére.

A ruhák érdekében

Színek. Mielőtt nekikezdenénk a mosásnak, válogassuk szét a szennyest színek szerint. A fehéreket mindenképp különítsük el, ehhez tilos hozzátenni bármilyen más színt, ugyanis a fehér ruhák a legvilágosabb bézstől is beszürkülnek. A pirosat és a sötét rózsaszínt, a feketét és a sötétkéket moshatjuk együtt. A világoskékhez párosíthatjuk a zöldet, a világosszürkéhez a sárgát vagy a halvány rózsaszínt.

Anyagok. Érdemes odafigyelni, hogy farmert ne mossunk össze egy selyemblúzzal még akkor sem, ha a színük azonos. A farmereket például érdemes külön venni, tehetünk hozzájuk sötét színű törölközőket vagy egy-egy vastagabb kabátot. Az ágyneműket, törölközőket szintén jó, ha külön mossuk.

Hőfok. Minden ruhaneműben lennie kell egy mosási útmutatónak, ami többek között meghatározza az ajánlott mosási hőfokot. Ezt mindig tartsuk szem előtt, de főleg, ha kényes anyagokat mosunk, például gyapjút vagy selymet. A műszálas ruhákra ugyanígy figyeljünk, sokkal hamarabb összeugranak, mint a pamut ruhák. Amennyiben azt az anyag megengedi, a fehér ruhákat érdemes 60°C-on kimosni, így szép fehérek maradnak.

Jelek (balról jobbra): ajánlott mosási hőmérséklet, fehérítés, vasalás, vegytisztítás, szárítógépben való szárítás.
 

Áztatás. Fehér ruhák esetében érdemes klóros áztatással előkészíteni őket a mosásra, természetesen, ha azt anyaguk engedi. Vigyázzunk, mert ha a fehér ruhán van egy színes embléma, díszítés, akkor annak is kivesszük a színét áztatáskor! Ma már kapható színes ruhákhoz való áztató és folttisztító is, ezekkel különösen jó eredményt érhetünk el.

Mosópor, mosógél. Ha pénztárcánk engedi, törekedjünk rá, hogy külön mosóporral mossuk a fehér és a színes ruhákat. Érdemes a fekete darabokhoz speciális mosógélt használni, hiszen azok veszítik el leghamarabb a színüket.

Programok. Ne csak egy-két programot használjunk mosáskor! Az automata mosógépek mindegyike rendelkezik külön programokkal a műszálas, gyapjú és pamut anyagokhoz illetve sok esetben a ruhák mennyiségét is beállíthatjuk.

Ne legyünk lusták megtanulni ezeket, hiszen a gyártók nem véletlenül találnak ki különböző opciókat. Vannak gyors programok, amikor kevésbé szennyezett ruhaneműkről van szó, nyugodtan elindíthatjuk azt is, így rengeteg vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg.

Szárítás, teregetés. Van, aki jobban szereti szárítógépben szárítani a ruhákat, más a szabad levegőre esküszik. Télen mindenesetre jól jöhet az előbbi, hiszen szabad levegőre nem tudunk teregetni, bent pedig elég sok helyet foglal el egy ruhaszárító.

Ha mégis szárítón szárítjuk a ruhákat, akkor érdemes rá odafigyelni, hogy mindig kifordítva teregessünk ki. Ekkor ugyanis nem szívja ki a nap a ruhák színét olyan gyorsan. A kifordított technikát egyébként mosásnál és vasalásnál is érdemes alkalmazni.

Extra tipp: Ne legyünk lusták átnézni a zsebeket mosás előtt. Aki szokott mosni, az valószínűleg járt már úgy, hogy kimosott egy papír zsebkendőt vagy rosszabb esetben papírpénzt. Próbáljuk megkímélni magunkat az órákon át tartó szedegetéstől vagy a ruhák újramosásától, inkább figyeljünk oda!

A mosógép érdekében

Vízlágyító. Valóban jót tesz a mosógépünknek és a lefolyórendszerünknek, ha használunk vízlágyítót. Nem fontos minden egyes mosásnál használni, tehetünk csak minden harmadik-negyedik adaghoz, így nem csak mosógépünket, hanem pénztárcánkat is megkíméljük.

Mosógél használata. Általában a mosógél többe kerül, mint a mosópor, viszont sokkal kíméletesebb a mosógépünkhöz. Nem keletkeznek felesleges lerakódások a gép belsejében és a lefolyórendszerünkben. Lehet találni olcsóbb mosógélt is, nem fontos nekünk a legdrágább márkák mellett dönteni. Sok háziasszony szerint amúgy sem a mosószer, hanem a mosógép a lényeg.

Ruhák mennyisége. A gyártó minden esetben meghatározza, hogy a dob mennyi ruhát bír el. Ezt a mennyiséget tartsuk be még akkor is, ha spórolhatnánk a ruhák egyszeri mosásával. Mosógépünk hamar megérzi a túlterheltséget. A ruhákat soha ne összehajtogatva tegyük be a gépbe, mert ez sem tesz jót neki.

Vízkőoldás. Ecettel vagy háztartási gépekhez kapható vízkőoldóval havonta egyszer nyugodtan átmoshatjuk mosógépünket, hogy megelőzzük a későbbi meghibásodásokat.

A pénztárcánk érdekében

– Hígítás. Ha öblítő koncentrátumot vásárolunk, akkor ne legyünk lusták tényleg felhígítani azt. Általában 1 liter koncentrátumból 4 liter öblítőt nyerhetünk, ami már elég nagy mennyiség ahhoz, hogy foglalkozzunk vele. Keressük mindig az akciókat, érdemes a nagyobb kiszerelések mellett dönteni.

Ecetes öblítés. Ha az öblítő mellé ecetet is teszünk a mosógépbe, akkor sokkal intenzívebb illata lesz a ruháknak. Van, aki pont emiatt nem használ öblítőt sem, csak ecetet, ami felerősíti a mosópor/mosógél illatát.

Mosógolyó. Egyre népszerűbb a mosógolyó használata, amit a mosógép dobjába helyezve nincsen szükség mosóporra. Egy ilyen golyó kb. 1000 mosásra elegendő. Tegyük fel, hogy minden nap egyszer mosunk, ekkor három évig nem kell mosóporra költenünk, ha mosógolyót használunk.

Nagy kiszerelések. Ha mosószert, öblítőt vásárolunk mindig a nagyobb kiszerelések mellett döntsünk, ezek minden esetben olcsóbbak.

– Mosási napok. Próbáljunk meg hetente egyszer mosni. Jelöljünk ki egy időpontot, például a szombat délelőttöt, amikor kimossuk az egész család szennyesét.

Azért praktikus így időzíteni a mosást, mert valószínűleg minden színből lesz egy adagra való, tehát jobb esetben mindent ki tudunk mosni. Ha a hétvégi mosás mellett döntünk, hétfőn, amikor kezdődik a munka és az iskola, mindenkinek lesz tiszta ruhája.

ABK

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."