A legfontosabb kérdés, amit valószínűleg soha nem tettél fel magadnak

Milyen gyakran szoktál a mindennapokban kompromisszumot kötni és kikötni valahol, ahová nem is szerettél volna eljutni? Hányszor tolod félre az álmaidat és döntesz úgy, hogy majd később foglalkozol velük?

Mindig lesz valami más, amivel törődhetsz – az álmaid helyett. Idővel aztán kénytelen-kelletlen fel kell tenned magadban a kérdést, hogy csak azért döntöttél úgy ahogy, csak azért foglalkozol azzal, amivel, hogy ne kelljen szembesülnöd személyiséged valódi mélységeivel?

Lehet, hogy régebben azt mondtad, nem követheted az álmaidat, mert abból nem tudnál megélni. Esetleg erről mások is meggyőztek. Rengeteg vészmadár vesz minket körül, de tényleg igazuk van? Ők vajon boldogok? Bár a lényeg úgyis csak az, hogy te hogy érzed magad.

A leglényegesebb kérdés, amit fel kell tenni magadnak: valóban azzal foglalkozom, amivel szeretnék?

Ne felszínesen válaszolj a kérdésre. Tényleg nap, mint nap örömet okoz a munkád?

Mégis, mit jelent mindez?

Hogy mit jelent az, hogy valaki a szenvedélyének él? Az egyetlen perspektíva, melyből megközelíthetem a kérdést, az a sajátom: nekem olyasmit jelenti a szenvedélyt, amitől módfelett izgatottnak, boldognak érzem magam. Például, a múlt évben 3 hónapot töltöttem azzal, hogy megtanuljak egy új nyelvet. Ebben a három hónapban az volt a hobbim, a szenvedélyem, hogy megtanuljak spanyolul. Semmi más nem létezett.

Valószínűleg, hozzám hasonlóan neked is van egy bizonyos érdeklődési köröd, esetleg néhány hobbid. Ha viszont arra gondolunk, hogy a hobbinkból szeretnénk megélni, általában meghátrálunk. Megbénít minket a félelem és a szorongás, hogy kudarcot vallunk. Lehet, hogy úgy tűnik, rengeteg utat választhatsz magadnak, de valójában, ha nem koncentrálsz eléggé a vágyaidra, akkor végül nem azzal fogsz foglalkozni, ami boldoggá tesz.

Én attól leszek vidám, amivel őszintén szeretek foglalkozni. Valószínűleg neked is van munkád, amit muszáj elvégezned, van egy családod, akikről muszáj gondoskodnod, de ez nem zárja ki azt, hogy a szenvedélyednek élj. Állandóan találunk kifogásokat, pedig azok a legboldogabb emberek, akik azzal foglalkozhatnak főállásban, amit szeretnek.
Nem földönkívüliekről vagy kivételes személyekről van szó. Nekik is vannak félelmeik és valószínűleg a legtöbben ugyanúgy érezték magukat, mint most te. Ők is azt gondolták, hogy nem tudnak főállásban a hobbijukkal foglalkozni.

Ne siess! Minden utazás egyetlen lépéssel kezdődik, s ha most nem kezdesz bele, hát mikor fogsz?

Hogyan élj a szenvedélyednek?

2009 elején befejeztem a profi pókerezést és elhatároztam, hogy olyasmivel fogok foglalkozni, amit sokkal szívesebben csinálok: írok és internetes oldalalkat készítek. Valójában már 2007-ben megpróbáltam az internetből megélni, de csúnyán elbuktam. Mégsem adtam fel, mert nem voltam hajlandó elfogadni, hogy nem abból élek, amit szeretek.

Lépésről lépésre jutunk el oda, hogy a hobbinknak élhetünk. Minél hosszabb ideig haladsz a helyes irányba, annál nagyobb fejlődésnek leszel szemtanúja. Nincs kétség, kemény munka árán tudunk csak vágyainknak élni, de én akkor úgy láttam – és most is úgy látom – hogy nincs más választásom. Na meg szeretek is dolgozni, úgyhogy a kemény munka nem okozott különösebb gondot.

Ha komolyan gondolod, sikerülni fog. Nekem sok időbe telt, mire megtudtam, mi a valódi munka, de a végén belekezdtem az internetes vállalkozásba, ami óriási szabadságot biztosít a számomra.
Most a világ bármely pontjáról tudok dolgozni, hála a kitartásomnak. Nem dicsekedni akarok. Egyszerűen csak minél több embert szeretnék motiválni, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket álmaik irányába.

Valódi tettek

Amikor belekezdtem a munkába, teljesen össze voltam zavarodva, ami bizonyos dolgokat illetően még ma is így van, de mindvégig próbálom a legjobb teljesítményt produkálni és tovább haladni. Amikor elkezdtem a saját oldalaimat írni, észrevettem, hogy az a legjobb, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozik az ember. Egy napra egy feladat.
(Annyit tervezel és tanulsz, amennyit csak szeretnél, de semmi sem fog történni, amíg el nem kezdesz valódi tetteket véghezvinni.)

Mindannyian félünk, aggodalmaskodunk, és sokszor zavartan tekintünk a ránk váró feladatokra. Fogadd el ezeket az érzéseket és folytasd a munkát.
Még ma is, amikor arra gondolok, hogy a szenvedélyemből élek, rendszerint elkezdek aggódni. Az elménk mindig új problémákat fog gyártani.
Nem számít, hogy szegény vagy jómódú vagy, ha hagyod magad, az elméd problémákat fog gyártani, mert erre van beállítva.

Előbb vagy utóbb meg kell kérdezni magadtól, mennyi időt pazarolsz még el, mire elkezdesz az álmaidnak élni? Már ma elkezdheted a munkát.

Végy egy mély levegőt és tedd fel magadnak a kérdést: „Azzal foglalkozok, amivel szeretnék?”. Ha a válasz nem, itt az ideje tenni valamit.

Dumb Little Man

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."