„Ahhoz, hogy kreatívak lehessünk, ki kell használnunk az egyedüllét hasznos, építő jellegét. Győzzük le magunkban a magánytól való félelmet.” – Rollo May

A kreativitás rejtélyes téma. Napról napra el tud kápráztatni – vajon hogyan működhet? Vajon milyen szokásaik vannak a kreatív embereknek, melyektől ötletgazdagok, fantáziadúsak lesznek?

Először a saját kreatív szokásaimon kezdtem el töprengeni, de aztán eldöntöttem, másokat fogok megkérdezni, ők mit tartanak fontosnak a saját személyiségüket illetően. Felkerestem egy-két általam kreatívnak vélt személyt, hogy segítsenek megfejtenem, mitől lesz valaki konstruktív típus.

Miután szokásaikat sorra vettem és a saját listámmal összevetettem, találtam egy mindenkire jellemző úzust. Ez lett az 1-es számú szokás, mely kétségkívül a legfontosabb dolog, ha az ember kreatív szeretne lenni.

Miután elolvastad az első szokást, kérlek, menj tovább és olvasd el a másodikat is – lehet, hogy ellentmondásosnak fogod találni a két pontot, de a saját tapasztalataim alapján kijelenthetem: nem lehetsz kreatív anélkül, hogy e két dolog egyensúlyát meg ne találnád.

1. szokás – Egyedüllét

A kreativitás csak akkor nyerhet teret, ha egyedül vagyunk. Csendben, amikor meghalljuk gondolatainkat, így magunkra és a feladatra tudunk koncentrálni.

Természetesen, rengeteg módja van, hogy megteremtsük és kihasználjuk ezt a fajta egyedüllétet. Lássuk, miként vélekednek a témáról azok, akik szakmájukban sem lehetnének olyan sikeresek, ha nem lennének kreatívak.

FELICIA DAY – színésznő.

Meglepődtem, amikor Felicia válaszolt az e-mailemre, melyben a kreatív szokásairól faggattam. Az egyik legfontosabb dolog, amit kiemelt, hogy minden reggel, mielőtt elindulna otthonról, meggyőződik róla, hogy aznap valóban alkotó kedve van-e.
Munkája maga az alkotás, ezért különösen fontos számára a kreativitás.

ALI EDWARDS – író, designer és fotóművész.

Szintén megtiszteltetésnek éreztem, amikor Ali válaszolt az üzenetemre. Az egyik legfontosabb szokása nem pontosan az egyedüllét, de kapcsolódik hozzá:

„Sokszor van úgy, hogy nem csinálok semmit. Számomra igazi felüdülés, amikor nem kell semmiért felelősséget vállalnom; anya, feleség és önmagam lehetek. Amikor nem csinálok semmit, akkor foglalkozom a számomra valóban fontos dolgokkal, melyek inspirálnak.

Amikor aztán visszatérek dolgozni, sokkal jobban fel vagyok készülve rá, hogy kiselejtezzem a lényegtelen dolgokat az életemből és azokra koncentráljak, melyek által igazán meg tudom mutatni kreativitásomat.”

CHASE JARVIS – díjnyertes fotográfus.

Chase is szívesen megosztotta velünk a kreatív szokásait. Van egy közöttük, ami nagyon megfogott:

„Meg kell találnunk a csendet. Sokszor olyankor önt el a kreativitás, amikor nagyon koncentrálok, vagy amikor a munka magával ragad. Ám ennél is jellemzőbb, hogy akkor leszek alkotó szellemiségű, amikor van egy kis szabad időm. Általában teljesen be vagyok táblázva, alig van időm „élni”, épp ezért kikényszerítek magamnak kisebb-nagyobb pihenőidőket.

Nagyon jókat lehet elmélkedni és feltöltődni például a vakációk során, repülőutakon. Ilyenkor leginkább azon szoktam gondolkozni, hogy miként tudnám megoldani a rám váró kreatív feladatokat. Ezért szoktam szándékosan pihenésre kényszeríteni magam. Teremtek időt a kreativitásnak. Szándékosan.

A legjobb példa erre, amikor a szüleim üdülőjében vakációzom. Otthonomtól kb. 90 perc autóval ez a kis tengerparti ház. A 60-as években épült házikó sziklás parton található, faborítással és puha szőnyegekkel. Ha ott vagyok, általában csak sétálok, túrázok, napozok és olvasok. A lényeg a CSEND.”

LEO BABUTA – Oké, nem fogok magamról beszélni ebben a bejegyzésben, de úgy gondoltam, hogy megosztom az olvasókkal egy-két gondolatomat.

A legjobb művek magányban születnek, egy nagyon egyszerű okból kifolyólag: csak ha egyedül vagyunk, tudunk annyira magunkba szállni, hogy megtaláljuk az igazságot, a szépséget és a művészetet.

A leghíresebb filozófusok mindennap sétáltak egyet, s ezekben a magányos percekben találtak rá legmélyebb gondolataikra.
A legjobb írásaimat akkor tudom összehozni, ha egyedül vagyok.

Az egyedüllét előnyei:
– van időnk gondolkozni,
– ha egyedül vagyunk, jobban megismerjük önmagunkat,
– szembenézhetünk félelmeinkkel és elbánhatunk velük,
– van időnk a kreativitásra,
– van időnk a lazításra, megtalálhatjuk belső békénket,
– van időnk átgondolni tetteinket, s tanulhatunk azokból,
– el vagyunk zárva mások befolyásától, így saját véleményünket hozhatjuk felszínre,
– a csend segít értékelni a kisebb dolgokat, amiket a mindennapok zűrzavarában hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Akik szerettek egyedül lenni…

Természetesen sok más kreatív elme is hitt az egyedüllét fontosságában. Összegyűjtöttem egy-két valóban értékes példát.

WOLFGANG AMADEUS MOZART – a komolyzene egyik legtermékenyebb és legbefolyásosabb zeneszerzője. Kb. 600 művet komponált: szimfóniákat, kamarazenéket, operákat és egyházi énekeket.

Népszerűsége mai napig óriási.
Mozart: „Mindig akkor jönnek a legjobb ötleteim, amikor teljesen egyedül vagyok; például egy vonatfülkében, vagy ha vacsora után elmegyek sétálni.”

ALBERT EINSTEIN – elméleti fizikus, filozófus és író, akit minden idők legmeghatározóbb és legismertebb tudósaként tartanak számon. Sokan a modern fizika atyjának tekintik.

Einstein: „Bár van pontos időbeosztásom, mégis sokszor fogom magam és kimegyek a tengerpartra sétálni, hogy halljam a gondolatokat a fejemben. Ha nem megy jól a munka, lefekszem az irodám közepére, bámulom a plafont és csak figyelem, hogy mi történik a képzeletemben.”

FRANZ KAFKA – a 20. század egyik legjelentősebb írója.
Regény- és novellaíró, munkáit a 20. század irodalmának legkitűnőbb alkotásai közé sorolják.
Kafka: „Nem kell elhagynod a szobádat. Maradj ülve az asztalodnál és hallgass. Még csak figyelned sem kell, egyszerűen csak várj; tanulj meg csendesnek, nyugodtnak és magányosnak maradni. A világ ilyenkor szabadon felkínálja magát, álarcok nélkül.”

NIKOLA TESLA – feltaláló, a modern villamoshálózat születésének egyik legfontosabb közreműködője. Leginkább az elektromágnesesség területén való forradalmi újításairól ismert.

Tesla: „Az elme élesebb és lelkesebb az elvonultságban és a zavartalan egyedüllétben. Az eredetiség szabadon gyarapodhat az elvonultságban, ahol nem érnek minket külső hatások, melyek megbénítják a kreatív elmét. Egyedüllét – ez a titka a feltalálásoknak: egyedüllét, ahol az ötletek megszületnek.”

JOSEPH HAYDN – Ausztriai lakos volt egész életében, mégis sok időt töltött királyi zeneszerzőként a magyar arisztokrata Eszterházy család villájában, Magyarországon.

Egészen élete késői szakaszáig más zeneszerzőktől és irányzatoktól elzártan alkotott és azért küzdött, hogy „eredeti legyen”.

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE – német író, polihisztor. Goethe munkássága kiterjed a líra, dráma, irodalom, teológia, filozófia és tudományok világára is.
Legjelentősebbnek tartott műve a Faust c. kétrészes dráma.
Geothe: „Az ember a társadalomban fejlődik, de csak az egyedüllétben kap ihletet.”

PABLO PICASSO – spanyol festő, a kubista mozgalom társalapítója, művészi stílusában rengeteg irányzatot egyesített. Forradalmi munkássága elismerést hozott számára, s a 20. századi művészet egyik legismertebb alakja.
Picasso: „Valódi egyedüllét nélkül lehetetlen komoly munkát végezni.”

CARL SANDBURG – amerikai író.
Három Pulitzer díjat is magáénak tudhat, kettőt költészetéért, egyet pedig Abraham Lincoln életrajzának megírásáért.
Sandburg: „Amerika számára az egyik legsürgetőbb szükséglet, hogy felfedezze a kreatív egyedüllét létezését.”

THOMAS MANN – német regény- és novellaíró, társadalomkritikus, filantrópus, esszéista.
1929-tőlNobel-díjas költő.
Szimbolikus és ironikus novelláiról, regényeiről a legismertebb, melyek gyakran a pszichológia világába kalandoztak el.

2. szokás – Társasági élet

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a másik szokás, ami előhívhatja kreativitásunkat, az a társadalmi folyamatokban való aktív részvétel. Mindenképp kapcsolatba kell lépnünk másokkal, akik inspirálhatnak minket. Nem csak személyes találkozókból, hanem olvasmányokból is profitálhatunk.

De hogyan lehetsz egyszerre magányos és társaságkedvelő típus? Nyilvánvalóan máskor kell velük foglalkozni. A kulcs, hogy találjuk meg az egyensúlyt közöttük és válasszuk külön őket: egyszer egyedül kell lennünk, máskor pedig társaságban.

Chase Jarvis-nek volt még egy-két jó ötlete…

– Élj kreatív életet minden nap! Hiszek benne, hogy minden nap valami kreatív dolgot kell tennünk. Például, majdnem minden nap készítek egy-egy fotót vagy videót. Nem számít a fényképezőgép minősége, én sokszor a telefonomat szoktam használni. Azáltal, hogy nap, mint nap fotózom, kreatív maradok.

– Fékezd az elvárásaidat! Csak úgy szabad kreatív dolgokkal foglalkoznod, ha nem kezded el kritizálni munkád végtermékét. Van, hogy az ember szárnyal, máskor semmi nem jut az eszébe.

– Élj változatosan! Amikor úgy érzem, hogy kezdek befásulni, mindig valami kaland után nézek. Nem kell nagy dologra gondolni, van, hogy csak új útvonalat nézek ki magamnak, amikor hazafelé jövök. Egy kicsit felborítom a megszokott életemet.

– Légy vidám! Ha azzal foglalkozol, amit szeretsz csinálni, akkor sokkal kreatívabb leszel. Szánj időt és energiát kedvenc időtöltésedre!

– Légy magabiztos! Egyszerűen hidd el magadról, hogy kreatív vagy. Légy benne halálbiztos. Azt hiszem, mind közül ez a legfontosabb szokás.

Forrás: www.zenhabits.net