A kemény munka meghozza a gyümölcsét, avagy hogyan dolgozz hatékonyan és okosan

A legtöbben keményen dolgozunk, ehhez kétség sem fér. Megtanultuk, hogy ha keményen dolgozunk, akkor eredményeket érhetünk el az iskolában, a munkahelyünkön. Ugyanígy keményen dolgozunk azért is, hogy fenntartsuk kapcsolatainkat. Mindent beleadunk, hogy a legjobb eredményeket érjük el.

 

A kemény munka nem minden

 

Egy idő után aztán rájövünk, hogy a kemény munka nem minden. Persze ezzel senkit sem akarok lustaságra buzdítani, hiszen én magam is a munkamániásokhoz tartozom, és hiszek benne, hogy megfelelő odaadással sikereket érhetünk el.

Viszont mindenkinek csak 24 órája van egy nap, így meg kell tanulnunk okosan dolgozni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki időnkből és energiánkból. Ha keményen dolgozol, szép eredményeket fogsz elérni, viszont ha keményen ÉS okosan dolgozol, akkor te lehetsz a legjobb. Ebben a cikkben 18 személyes tanácsomat osztom meg az olvasóval. Alkalmazhatók az élet több területén is, de a lényeg, hogy produktívabb és eredményesebb leszel, ha megfogadod őket.

1. Légy tisztában a céljaiddal!

Mindennek van célja. Más kérdés, hogy tisztában vagyunk-e saját célkitűzéseinkkel. Mi az a végső cél, amit el akarsz érni? Általában azok az emberek fecsérlik el a legtöbb idejüket, akik nincsenek tisztában munkájuk céljával. Ha azonban tudjuk, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni hosszú-, illetve rövidtávon, sokkal precízebbek leszünk. Minél egyértelműbb a cél, annál jobb.

2. Legyen pontos elképzelésed!

Most, hogy tudod, mi a célod, el is tudod képzelni annak beteljesülését? Ha a válasz még nem, akkor gyakorolj! Próbáld meg vizualizálni célkitűzéseid megvalósulását!

3. Tartsd be a 20/80 arányt!

Célod eléréséhez rengeteg út vezet. A 20/80-as arány arra utal, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítésből a lehető legnagyobb eredményt érd el.

4. Hatékony módszerekkel dolgozz!

Munkád során mindig a legfontosabb eszközöket használd, melyekkel a leghatékonyabb tudsz lenni. Én például az iskolában is szelektáltam: nem jártam be azokra az előadásokra, melyekről úgy éreztem, nem viszik előbbre tudásomat.

5. Tartsd fent a lelkesedésed!

Ha tudod, hogy milyen motiváció működik a te esetedben, akkor szerencsés vagy, hiszen motiválhatod magad. Lehetetlen 100%-ig lelkesnek maradni a nap minden órájában. Motiválhat a környezet és az emberek, akik körülvesznek, a napi rutinod és a közösség is, melynek része vagy.

6. Ne akarj tökéletes lenni!

Attól, mert mindent tökéletesen akarsz megcsinálni, még nem jutsz előrébb. Felejtsd el a tökéletességet! Ne légy a részletek megszállottja, azok maguktól is rendeződni fognak.

7. Tanulj másoktól!

Nagyon jó források, könyvek és okos emberek vesznek körül, melyekből mind tanulhatsz. Tanuld meg kihasználni őket. Amikor elkezdtem saját oldalamat szerkeszteni, rengeteg könyvet olvastam el szakértőktől, amik sokat segítettek. Mai napig rendszeresen tartom a kapcsolatot a szakmabeliekkel, hogy folyamatosan fejlődjek. Soha nem szabad a tanulást abbahagyni.

8. Ha valami működik, ragaszkodj hozzá!

Ha valami egyszer már bejött, akkor tarts ki amellett. Nincs szükség a jól működő dolgokat lecserélni. Csak akkor kell fejleszteni, ha valami elavult és nem hatékony.

9. Kérj segítséget!

Sokan hajlamosak vagyunk rá, hogy önállóan dolgozzunk és ne zavarjunk másokat a problémáinkkal. Lehet, hogy úgy gondoljuk, ez korrekt viselkedés munka közben, mégis sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha segítséget kérünk. Az emberek amúgy is szeretnek segíteni. Sok olvasóm például rendszeresen kikéri a véleményemet, aminek nagyon örülök és válaszolok is a kérdéseikre. Tégy egy próbát! Ha nem kérdezel, soha nem fogod megtudni, hogy segítenének-e.

10. Szabadulj meg a felesleges dolgoktól!

Ha hatékonyan akarunk dolgozni, akkor az apró-cseprő felesleges dolgokkal nem szabad egy percet sem foglalkozni. Vannak ugyanis dolgok, amiket meg kell csinálni és vannak dolgok, amiket ha megcsinálunk, jobban érezzük majd magunkat, de valójában nem viszik előrébb a munkánkat. Csak akkor foglalkozz valamivel, ha az tényleg fontos.

11. Automatizáld amit lehet

Ha van rá mód, hogy bizonyos, rendszeresen végzendő feladataidat automatizálj, akkor ne habozz! Például az e-mail postafiókodra beállíthatsz szűrőket és jó, ha használsz olyan alkalmazásokat (címkék, szabályok stb.), melyek tovább egyszerűsítik a munkádat.

12. Bízz meg másokat, adj másnak is munkát

Ha vannak kisebb feladatok (adminisztráció), melyek sok időt igényelnek, bízz meg vele egy másik embert. Ha vállalkozó vagy, akkor mindenképp szükséged lesz valakire.

13. Vonj be szakembereket

Ha van egy feladat, ami nem a te szakmádhoz tartozik, akkor bízz meg egy szakembert a munkával. Csak 24 óra van egy napban, így korlátozott idő áll csak rendelkezésedre, hogy elvégezz bizonyos feladatokat. Főleg ha könyvelésről, tervezésről, programozásról vagy egyéb, szaktudást igénylő munkákról van szó, nincs más választásod, másokkal kell elvégeztetned a munkát.

14. Légy türelmes!

Van, hogy a várakozás a legjobb megoldás. Megesik, hogy a dolgok maguktól megoldódnak, ha vársz egy kicsit. Ha dilemmával állsz szemben, nagy eséllyel akkor fogsz rájönni a megoldásra, amikor lelassítasz egy kicsit.

15. Vívd meg a csatákat!

Gyakran elakadunk a dolgainkkal, nekünk azonban nem szabad meghátrálni, szembe kell nézni a ránk váró feladatokkal. A küzdelem előtt persze mérlegelni kell, hogy valóban megéri-e a dolog a fáradtságod, de ha a válasz igen, ne légy rest, fogj bele a munkába!

16. Keress jobb megoldást!

Nem szabad minden esetben a társadalmi elvárások szerint cselekedni. Tanulmányozz másokat és tanulj tőlük. Rendszeresen vizsgáld fölül magadban a kialakult helyzeteket és próbáld megtalálni a legjobb megoldást. Légy nyitott és mindig alkalmazkodj, így nagyobb eredményeket fogsz elérni.

17. Ha fáradt vagy, hagyd abba a munkát!

Saját tapasztalataim szerint, ha fáradtan dolgozunk, akkor egyrészt nem haladunk, másrészt pedig rengeteg hibát vétünk. Egy fáradt ember soha nem hatékony. Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés.

 

18. Rendszeresen vizsgáld felül az életedet!

Jobb, ha bizonyos időközönként átvizsgálod az elvégzett és a rád váró feladatokat. Miután analizáltad a helyzetet, ki tudod válogatni a fontos és lényegtelen dolgokat. Ami fontos, azzal foglalkozni kell, ami lényegtelen, azt hagyni kell. Hamarosan gyakorlatra teszel szert és egyre gyorsabban átlátod majd a helyzeteket.

 

Forrás: www.dumblittleman.com

Ne higgy annak, amit hallottál! Ne higgy a tradíciókban csak azért, mert számos generáció adta már tovább. Ne higgy semmiben pusztán azért, mert sokan fecsegnek róla. Ne higgy csak azért valamiben, mert egy öreg bölcs írásbeli hagyatéka. Ne higgy a feltételezésekben. Ne hidd igaznak azt, amihez a megszokás miatt kötődsz. Ne higgy csak azért, mert a mestereid, vagy az öregek tekintélye megköveteli. Alapos megfigyelés és elemzés után, ha a dolgokat ésszerűnek találtad, valamint arról is megbizonyosodtál, hogy mindenki számára hasznos, tehát jóra vezet... Csak akkor fogadd el, immáron saját hited szerint. (Gautama Buddha)