A jó kapcsolat titka: 8 mondat, amit kerülj, hogy ne legyen válás vagy szakítás a vége

Minden pár vitázik. Ha beismerik, ha nem. Ha viszont már vitatkozni kell, tanuljunk meg tisztességesen véleményt cserélni. Ahhoz, hogy boldog, egészséges kapcsolatban éljünk, lehetőleg kerüljük el az alábbi nyolc viselkedésformát. Ezeket még a legfelhevültebb állapotban se vágjuk a másik fejéhez, nehogy válás vagy szakítás legyen a kapcsolat vége.

„Azt hiszem, szakítanunk kellene.”

Gondolj a munkára! Ugye soha nem mondanál olyat a főnöködnek – pusztán fenyegetésből – hogy otthagyod a munkahelyed, ha holnaptól nem lesz veled kedvesebb, megértőbb?
Akkor miért mondasz ilyet annak az embernek, akivel az egész életedet akarod leélni?
Igen, megesik, hogy felidegesítjük magunkat és tehetetlenségünkben nem jut az eszünkbe más, mint hogy azt vágjuk a másikhoz, hogy ha nem tetszik neki a viselkedésünk, akkor jobb lesz, ha szakítunk.

Ezt a mondatot ne használjuk retorikai eszközként, inkább hagyjuk meg azokra az időkre, amikor tényleg szakítani akarunk a másikkal! Arról nem is beszélve, hogy ha elégszer mondogatjuk szívünk választottjának a fenti szavakat, akkor lehet, hogy a sokadik alkalommal tényleg feláll és otthagy minket, pedig mi nem is gondoltuk komolyan.

„Miért nem vagy olyan (kedves, romantikus, megértő), mint az exem volt?”

Az emberek általában nem az első szerelmükkel élik le az egész életüket. Tisztelet azoknak, akik igen. Gyakoribb viszont, hogy jó és kevésbé kellemes kapcsolatokat is megélünk, mielőtt megállapodnánk. Ezekből rengeteget tanulhatunk és megtudhatjuk, mi az, amire egy kapcsolaton belül szükségünk van. Viszont az a személy, akivel jelenleg együtt vagyunk, valószínűleg szeretné magát fontosnak és különlegesnek érezni, nem pedig azt gondolni, hogy ő csak egy a sok közül.

Ha eszedbe jut, akkor se adj hangot neki, hogy a mostani párod milyen személyiség az előző barátodhoz/barátnődhöz képest. Nem az exedről szól a jelenlegi kapcsolatod! A jó kapcsolat titka az, hogy Te csak azzal a helyzettel foglalkozz, amiben most vagy! Ne hasonlítgass, hanem próbáld azzal a személlyel megoldani a problémát, akivel most együtt vagy.

„Az egész napos munka után túl fáradt vagyok ahhoz, hogy neked segítsek.”

Persze nem hazudsz, ha ezt mondod, hiszen mindannyian kimerülünk az egész napos rohangálásban. Viszont egy olyan korban, amikor majdnem minden felnőtt nő és férfi dolgozik, elég béna kifogásként hangzik a fenti mondat.

Jusson eszedbe, hogy a párod legalább olyan fáradt, mint te, de még ha nem is az, nem kötelessége, hogy helyetted szedje össze a koszos ruháidat, egyedül rendezze át a lakást vagy vigye el a gyerekeket az edzésre, csak mert dolgoztál.

Ha tényleg annyira fáradt vagy, kérd meg, hogy halasszátok el a dolgot. Vagy ennél is jobb, ha közösen gyorsan túlestek rajta, s utána lesz időtök együtt pihenni és élvezni a másik társaságát.

„Bezzeg amikor a múlt hónapban…”

Volt már rá példa, hogy panaszkodtál a párodnak, amiért elfelejtett valamit megcsinálni, erre ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, inkább felhozott valami régi dolgot, amikor egy ehhez hasonló sérelem érte?
Tény, hogy mindenki követ el hibákat, de nem érdemes ezekbe kapaszkodni csak azért, hogy saját hibáinkat palástoljuk.

„Öt évvel ezelőtt elfelejtetted megetetni a kutyát!” – ez nem lehet kifogás arra, hogy tegnap nem adtál enni a macskának. Ha mégis ezzel védekezel, garantáltan vita és sértődés lesz a vége – rosszabb esetben pedig  szakítás vagy válás.

„Már megint hogy néz ki a lakás?”

Biztosan szörnyű érzés lehet, amikor arra megy haza az ember, hogy a konyha úszik a mosatlanban, de őszintén, mikor vitted le utoljára a szemetet a párod helyett?

Mielőtt nekiállnál kritizálni a másikat, gondolj bele, hogy vajon te mindent elvégzel-e, ami a dolgod lenne? Az is lehet, hogy a másik csak azért hanyagolja el mostanában az otthoni teendőket, mert egyébként minden az ő dolga. Ezt kerülendő, segítsetek egymásnak és végezzétek el közösen az ilyen feladatokat!

„Pocsék szerető vagy!”

Mindannyian tökéletes szexuális partnerre vágyunk, ám nem mindig kapjuk meg – elsőre. Lehet, hogy téged mindez nagyon frusztrál, mégis, nem az a megoldás, hogy elkezded nyíltan inzultálni a másikat. Kiváltképp egy intim szituációban lehet sértő az ilyen jellegű kritika, amikor egyébként a másik készen áll rá, hogy megnyíljon előttünk.
Ha változást szeretnél elérni, pozitív megerősítésekkel sokkal többre mész, mint dühös kritikával.

„Tudtad, hogy ilyen vagyok, amikor megismertél.”

Egyrészt nem jó ötlet megváltoztatni valakit, akivel közös életet kezdünk. Másrészt viszont az emberek természetüknél fogva változnak, ahogy idősödnek: jobban be tudják osztani idejüket, hatékonyabban bánnak a pénzzel és kiegyensúlyozottabbak a kapcsolataik.

Akkor kezdődnek a bajok, amikor az egyik fél egyre jobbá lesz, míg a másik ugyanolyan marad. Persze hátradőlhetsz nyugodtan, hogy két évvel ezelőtt, amikor megismerkedtetek, ugyanúgy nem hajtottad le a WC ülőkét és ugyanúgy minden este eljártál a barátaiddal. Akkor most se legyen baj! A másik ne is álmodjon róla, hogy a kedvéért megváltozol!

Ahelyett, hogy megrekednél ugyanazon a szinten, inkább ülj le és gondold át, milyen téren kellene még fejlődnöd. Ha ezzel megvagy, próbálj meg logikus indokokat találni arra, hogy miért NEM kell változnod. Fogadni mernék, hogy egy helytálló okot sem tudsz majd mondani.

„No komment.”

Az összes kapcsolatgyilkos mondatnál destruktívabb az, ha hallgatunk. Alapvető kötelességünk egy kapcsolatban, hogy kommunikáljunk a másik féllel, kérdezzük meg tőle, hogy mi a probléma.

Ha nem tudod normálisan meghallgatni a másikat és képtelen vagy szavakba önteni érzelmeidet – ha mindig azt hajtogatod, hogy „jó” vagy „nem probléma” – akkor soha nem fogsz megoldani egyetlen problémát sem és a partnered sem fogja úgy érezni, hogy közel álltok egymáshoz. Ha már a kezdeteknél elfojtod a beszélgetéseket, a köztetek lévő intimitást is megölöd és csakhamar a kapcsolatotok feladására kényszerültök.

A felsorolt nyolc dolog tehát mind kerülendő, ha jól működő, tartós párkapcsolatot szeretnénk kialakítani, vagy ha egy meglévőt vágyunk helyrehozni. Ellenkező esetben félő, hogy válás vagy szakítás lesz a párkapcsolat vége. A probléma mindaddig probléma marad, amíg nem találunk rá konstruktív megoldást.
Egyébként magadra ismertél a fenti pontok valamelyikénél? Nyugodtan oszd meg velünk tapasztalataidat, amiből mindannyian tanulhatunk!

www.advice.eharmony.com

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."