Amikor az egészséges életmódról van szó, gyakran kerül középpontba az alvás kérdése. Pörgős, energiával teli életmódunkban az alvás egy kissé megfoghatatlan cselekvésnek számít. Nagyon jól tudjuk, hogy fontos, sőt, hogy elengedhetetlen a jó egészségi állapothoz, viszont nem olyan egyszerű máról holnapra jól aludni.

Módszerek a jó alváshoz és annak kontrollálásához:

6. Figyelj a szoba hangulatára!

Nyugodt környezetet kell teremtenünk az alváshoz. A koromfekete környezet elősegíti az alvást, míg az ébresztőóra erős fénye megzavarhatja azt, még ha nem is tűnik fel. Jobb, ha áramtalanítjuk az elektromos berendezéseket, vagy ha beszerzünk egy maszkot az alváshoz. Én egyébként mindkettőt javaslom egyszerre.
A szoba hőmérsékletére szintén figyelni kell, a hozzád illő matrac és a párna pedig nélkülözhetetlen a nyugodt álmokhoz. Ha valami olyan zajforrás zavarja meg az éjszakádat, amit nem tudsz kikapcsolni, se befolyásolni, akkor jobb, ha füldugót is veszel.

7. Csillapítsd le az elmédet!

Az élénk elmének nagy hasznát vesszük napközben, amikor hatékonyan és koncentráltan kell működnünk, de lefekvés után már senki kedvéért sem szabad járatni az agyad, még magadért sem. Én például lefekvés előtt össze szoktam írni 10 dolgot, melyekért hálás vagyok. Egy másik technika: írj le egy dolgot, amit aznap tanultál meg, egy kedves dolgot, amit más kedvéért tettél meg, vagy amit érted tett meg valaki. Nagyon hatékony módszer.

8. Szorítsd háttérbe a gondolataidat!

Ehhez a legegyszerűbb módszer, ha zenét hallgatsz lefekvés előtt. Persze nem akármilyet. Buli zenétől vagy egy zúzós rock lemeztől nem fog lenyugodni az elméd, inkább komolyzene vagy relaxációs zene mellett dönts.

9. Mozogj reggelente!

Az ember reggelente a legaktívabb és legenergikusabb. Korábban én is álmatlanságban szenvedtem, úgyhogy tudom, egy nyugtalan éjszaka után egy kicsit sem vágyunk arra, hogy mozogjunk. A fejünk tompa, minden izmunk gyenge és kimerült. Furcsa módon úgy tűnik, estére leszel élénk. Ez a klasszikus jele a fordított kortizol görbének – a cirkadián ritmusod visszafelé működik.

Ha nem szeretnéd tartósan fenntartani ezt az állapotot, muszáj megmutatni a szervezetednek, hogy mikor kell energikusnak lennie. Ehhez reggelente legalább 10 percet kell edzened, s meglátod, a szervezeted nagyon hálás lesz érte. Az ideális cirkadián ritmus beállítása segíteni fog az alvásban és sokkal frissebb leszel reggelente.

10. Ha semmi sem működik, kérj profi segítséget!

Ha már kipróbáltad az összes lépést, de egyik sem segített és még mindig nehezen alszol el, vagy álmatlanul forgolódsz, akkor gondolkozz el rajta, hogy orvoshoz fordulsz a problémáddal. William Dement alváskutató szerint két vagy több álmatlanul töltött éjszaka komoly problémát jelent és kezelést igényel. Ne legyél olyan ostoba, mint én voltam, hogy hetekig, hónapokig, évekig vártam a változtatással, inkább gondolj arra, hogy a probléma kezelhető és simán túlleszel rajta.

Végül pedig, ami talán a legfontosabb, hogy vésd az eszedbe: a legtöbb ember szerint több technika együttes alkalmazása nagyobb és gyorsabb sikert eredményez, mintha csak egyet fognál a tízből és attól várnád a csodát. Ha tehát találsz olyat a listán, amit még nem próbáltál vagy elfeledkeztél róla, akkor rajta, kísérletezz. Egy próbát megér.

www.dumblittleman.com