Kérlek, emeld fel a kezed, ha egészségesebb és boldogabb életet szeretnél élni! Fantasztikus. Leteheted a kezed.
Örülök, hogy tisztában vagy vele, hogy a jó egészség mennyire fontos egy beteljesedett, sikeres és örömteli élethez. Gondolom, azzal is tisztában vagy, hogy a pénz mindehhez nem elég. A valódi gazdagsághoz ugyanis őszinte boldogság, lelki béke és elégedettség szükséges.

Na de hogyan építhetsz fel egy boldog életet? Szerencsére nincsenek tökéletesen bevált praktikák, melyeket követni kellene. A jó egészségünket magunknak kell kialakítani. Mindenkinek külön-külön. Légy bátor és kreatív!
Természetesen vannak olyan örökérvényű igazságok, melyeket muszáj megértenünk ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket. Figyelj oda a „Dióhéjban” lévő összefoglalókra – segíteni fognak.

1. Senki más, csak te vagy felelős az egészségedért

Az egészségi állapotod miatt senkit sem hibáztathatsz. Az egészségtelenséged miatt nem okolhatsz másokat. Az egészséges életmód elhatározás kérdése, ezt az elhatározást pedig neked kell meghozni.

Figyelj oda! Az egészségedet nem csak az elfogyasztott ételek befolyásolják. Ugyanígy oda kell figyelni a sportolásra, a kellő pihenésre, a stressz csökkentésére, a vidámságra és minden olyan dologra, ami végső soron hatással van a közérzetedre.

Dióhéjban:
Igen, teljes mértékben te vagy a felelős az egészségedért. Ez azt jelenti, hogy tejhatalmad van felette. Az egészséged iránt vállalt felelősség mégsem szabad, hogy teher legyen számodra. Tekintsd inkább ajándéknak!

2. Az egészség (csak úgy, mint az élet) sokszor igazságtalan

Sajnos, az egészségünkkel kapcsolatban is elmondható, hogy nem egyforma adottságokkal jöttünk a világra. Egyeseknek sokkal jobb genetikai adottságaik vannak, mint másoknak. Néhányunkat sokkal jobban megtanítottak az egészségmegőrzésre, mint a többieket. Jó páran vannak olyanok, akik sokkal jobb szociális-gazdasági körülmények között élnek, mint mások. Sokan szerencsésebbek, mint mi. Mindezek azonban csak gyenge kifogások.

Dióhéjban:
Nem az igazságosság a lényeg. A lényeg a lehetőség. Mindenkinek megvan az esélye arra, hogy nagyszerű életet éljen. Az, hogy mennyire nagyszerűt, már csak rajtad múlik!

3. Ne hajszold a tökéletességet!

Tisztázzuk! A cél a tökéletes vagy a nagyszerű egészségi állapot elérése? Én inkább utóbbira szavazok.
A tökéletesség olyan, mint a futóhomok. Illúziókkal és frusztrációval tölti meg az embereket. Miközben a tökéletességet üldözöd, a lelkesedésed egyre alább fog hagyni, majd végső soron kihal belőled az egészséges életmód iránti vágy. Tragikus.

Dióhéjban:
Ne sóvárogj a tökéletesség után, inkább a nagyszerűséget tűzd ki célul. A nagyszerűség olyan egészséges magatartás, mely segít meglátni a lényeget és hasznunkra van akkor is, amikor egy-egy elhibázott lépésből kell tanulnunk.

4. Nem válthatod ki a testedzést szegényes táplálkozással

Nem helyettesítheted szegényes táplálkozással a testmozgást. Először is, ahhoz, hogy zsírt bonts le, izmot építs, és jól érezd magad, nem elegendő csak a kalóriákkal foglalkozni. A táplálkozási szokásaid hatással vannak az anyagcserédre, az alvási szokásaidra, a mentális állapotodra, az állóképességedre és a boldogságérzetedre (csak hogy néhányat említsünk).

Dióhéjban:
Jutalmazd meg magad azzal, hogy aktívan élsz és sportolsz. Ne csak az ételekre figyelj oda!

5. A fájdalomtól nem leszünk jobb emberek

A fájdalom kellemetlen érzés. Az embereknek van egy bevált szokásuk a fájdalom kezelésére: abbahagyják azt a cselekvést, ami a fájdalmat okozza.
Szerintem a fájdalom olyannyira kellemetlen lehet, hogy elvezethet a haraghoz, visszautasításhoz, félelemhez és alulmotiváltsághoz. Ezek közül mégis mi az, ami egészségessé és boldoggá tesz minket? Nos, egyik sem.

Dióhéjban:
Minél kevesebb fájdalmat élünk meg, annál elégedettebbek és lelkesebbek leszünk. Olyan egészségmegőrző elfoglaltságokat keressünk, melyek örömet okoznak.

6. A tudatlanságtól soha nem lett még senki egészségesebb

Attól még, hogy nem vesszük észre társadalmunk egészségtelenségét, nem leszünk boldogabbak, sem egészségesebbek. Ez igenis komoly probléma, amivel foglalkozni kell.
Amerikában a felnőttek 67 %-a elhízott vagy túlsúlyos. Ők hagyják ott a kórházakban a legtöbb pénzt a világon, viszont ami a várható életkort illeti, csak a 49. helyen állnak.
Az ehhez hasonló tények fölött nem szabad szemet hunyni, hiszen a fenti adatok mind negatív tendenciát mutatnak.

Dióhéjban:
Mivel mi okoztuk ezt a problémát saját magunknak, nekünk is kell helyrehozni. Tisztában kell lennünk az ehhez hasonló, kellemetlen tényekkel. Igyekezzünk őket továbbadni, hátha ezzel rábírhatjuk ismerőseinket is az egészségmegőrzésre.

7. Senki sem fog minket megmenteni

Egy-egy ország kormánya rengeteg pénzt fektet a gazdaságba, így mentve meg azt – sok esetben – a teljes hanyatlástól. Ne várjuk, hogy egészségünket is hasonlóképp megmentik. Nekünk kell érte személyesen tenni!

Dióhéjban:
Az egészséged is csődöt mondhat. Ne várj! Ha a szervezetednek segítségre van szüksége, segíts rajta most, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnának. Ettől függ, hogy életed hátralévő részében mennyire leszel egészséges és boldog.

Ráadás:

Igen, a fentiek elég keményen hangzottak. Remélem, hogy mindezt felhívásnak tekinted, mellyel szebb életet alakíthatsz ki magad körül.
Mégis fontos, hogy ne vedd a szívedre ezeket a dolgokat. Az élet túl értékes ahhoz, hogy túl komolyan vegyél mindent. Élvezd az egészséget és az életet! Légy kreatív! Légy felszabadult! Légy újra gyerek! Ha elő tudod hívogatni a benned rejlő gyereket, talán rájössz, hogy mennyivel boldogabb, egészségesebb és lenyűgözőbb az élet, ha lazán veszed.

Forrás: www.dumlittleman.com