Lehet, hogy csak most keresel partnert, esetleg már régebb óta együtt élsz valakivel, csak nem tudod, hogy miért nem működik köztetek minden úgy, ahogyan kellene. Az ember hajlamos rá és nem veszi észre, hogy apró változtatásokkal sokkal boldogabb életet élhetne, legyen szó a hétköznapokról vagy a párkapcsolatról.

Az itt felsorolt pontok megértése egyszerű, kivitelezésükkor azonban meg kell harcolnunk a legrettegettebb ellenségünkkel: önmagunkkal.

1. Elfogadás

Az elfogadás nem csak a mindennapokban, hanem a szerelmi életünkben is nagy segítségünkre lehet: ha minden hibával együtt elfogadod magad és a társadat is, akkor sokkal boldogabb élet várhat rátok. A teljességhez és az örömteli kapcsolathoz muszáj tudomásul venni, hogy a tökéletesség soha nem volt az értékesség, a nagyszerűség kritériuma. Felesleges elrejteni a hibáinkat. Legyenek csak láthatóak, ezzel tehetjük a legtöbbet személyiségünk fejlődéséért.

2. Ismerd önmagad (a hibáiddal együtt)

Mindenkinek van olyan terület az életében, melyen még dolgoznia kell. Senkit sem lehet a tökéletesség (és a tökéletlenség) függvényében meghatározni. Legyen szó szerelmesek, barátok, családtagok vagy munkatársak közötti kapcsolatról, aki elfogadja saját hiányosságait, egészségesen tekint önmagára, az mindig rokonszenves, akivel szeretnek együtt lenni az emberek.

3. Teremts őszinte légkört

A becsületes embereket mindig elismerik. Képesek elismerni hiányosságaikat, és lehetővé teszik mások számára, hogy belelássanak küzdelmeikbe, problémáikba. Mivel nem állítják be magukat hibátlan személyeknek, nincs rajtuk nyomás, nem kell lehetetlen kritériumoknak megfelelniük. Ők a legboldogabbak.

4. Ne ítélkezz

Akik képesek elismerni másokat, mindig a szeretet középpontjában állnak. Imádjuk, hogy nem ítélkeznek fölöttünk és nem méregetnek minket állandóan. Egy nemrégiben megjelent pszichológiai tanulmány szerint azok, akik magas fokú tökéletességre törekszenek, akik szentül hisznek önnön kifogástalanságukban és olyan partnerre vágynak, amilyenek ők maguk, azok sokkal kevésbé lesznek elégedettek egy már működő kapcsolatban.

5. A teljességet, ne pedig a tökéletességet keresd

David Niven pszichológus szerint: „Óriási különbség van aközött, hogy valami egészségeset és kielégítőt keresünk és aközött, hogy a tökéletesre vágyunk. Az eltérés igen egyszerű: az egészséges és kielégítő létezik, a tökéletes nem.

Egy kapcsolat hozzájárulhat a boldog élethez. Nem kellene azt várni, hogy a mellettünk élő ember minden gondolatunkkal egyet értsen vagy minden percben boldoggá tegyen minket. Ha teljességet keresünk, megtaláljuk, ha egy utópiáról álmodozunk, örökké magányosak maradunk.

6. Légy az, akire vágysz

Ha megtaláltad azt az embert, aki nagyszerű szeretőd és barátod lesz éveken, évtizedeken keresztül, akkor koncentrálj az elfogadásra és alkalmazkodásra. Ha romantikus, erős kapcsolatot szeretnél kialakítani, akkor az utóbbi két tulajdonságot önmagadban próbáld megtalálni legelőször. Fogadd el a saját hibáidat és gyarlóságodat, majd tedd ugyanezt azzal is, aki a hozzád legközelebb álló személy.

7. Sajátítsd el a „te vagy az első” hozzáállást

Ha azt veszed észre, hogy a párod alig mutat érdeklődést a vágyaid iránt, feltett szándéka, hogy a saját útját járja, nem kérdez rólad, a te életedről és állandóan magát helyezi előtérbe, akkor valószínűleg olyan ember van melletted, aki inkább önző, mint önzetlen, akinek inkább az egója, semmint a szíve nagy. Márpedig az önzetlenség minden sikeres kapcsolat alapja.

eHarmony