5 dolog, amit a sikertelenségről tanultam

Az évek során hűséges társam lett a sikertelenség. Fiatalon azt hittem, a bukás az egyik legnagyobb ellenségem, de ahogy egyre nagyobb élettapasztalatra tettem szert, úgy vált napról napra világosabbá, hogy a kudarc a siker iskolájának egyik legfőbb tananyaga.

Szükségem volt rá, hogy megértsem, ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzak, s erőm teljén tudjak teljesíteni, a sikertelenségre is szükségem van. Hogy miért? Mert megtanultam minden kudarc után feltenni magamnak a kérdést: „Mi a legfontosabb dolog, amit ebből a helyzetből tanulhatok?”.
Később ezek a leckék lettek elért sikereim alappillérei, és tudom, hogy jövőbeli győzelmeimhez is ez az út vezet majd.

Had osszam meg veled azt az öt legfontosabb dolgot, amit a sikertelenségről és általa tanultam.

1. A megszállottság ereje

Ha valamit igazán el szeretnénk érni, magunk mögött kell hagyni a középszerűséget és valósággal megszállottá kell válnunk.

Ha megkérdezném tőled, hogy téged mi tesz megszállottá (ha egyáltalán van ilyen), mit válaszolnál?
Mindenképp egy égető vágyhoz, egy ambícióhoz kell kapcsolódnia, valamihez, amitől éjszaka nem tudsz elaludni, reggel pedig korán kelsz miatta. Olyan dolog ez, amit földi életed során muszáj valóra váltanod. Egyedi küldetés. Az Univerzum által kiszabott feladat.

Az igazság viszont az, hogy a legtöbb ember képtelen bárminek is a megszállottjává lenni. Évszázadok óta céltalanok népesítik be a bolygót. Azt szeretném, ha kilépnél közülük és olyan kivételes személlyé válnál, aki szeretne alkotni valamit, itt hagyni kézjegyét az utókornak.

Lehet, hogy más furcsának, különösnek vagy bogarasnak hisz majd, de te ne törődj vele. Mindenki tudja, hogy megszállott embereknek köszönhetjük a telefont, az autót, a repülést, az internetet és megannyi más találmányt. Ők meg merték változtatni a világot. Légy te is legalább ilyen bátor és meglátod, a világ jobbá lesz.

2. A kitartás szükségessége

Emlékszem a napra, amikor megírtam az első könyvemet, aminek később magam álltam a kiadási költségeit. Az első kiadás több mint 100 000 dollárt hozott a konyhára.
Ekkoriban egy helyi szupermarket árufeltöltője voltam. Kora reggeltől késő estig dolgoztam, méghozzá boldogan.
Elhatároztam, hogy én leszek a legjobb árufeltöltő a vállalatnál.

Hogy miért voltam olyan boldog?

Mert tudtam, hogy sikerre születtem. Természetesen az én életemben is jelen van a balszerencse és a sikertelenség, de kitartok az álláspontom mellett, mert megértettem az állhatatosság erejét. A kitartás kifizetődő magatartás. El sem tudom mondani, hogy mennyire sikeresnek éreztem magam, amikor ott álltam a felmondásommal a kezemben, s meghívtam az áruházi munkatársaimat az első könyvem bemutatójára.

3. Az álmok szükségessége

Álom és látomás nélkül semmi sem vagy, csak élettelen anyag.
Álmodni nem csak éjszaka lehet. Az álmoknak be kell férkőzniük magukat az éber óráidba is. Ezek a látomások a reményeinkből születnek egy szebb életért. Megtöltik cselekedeteinket hatékonysággal és eredményességgel.

Az én álmom az volt, hogy egy olyan iránytű birtokában legyek, mely elvezet az áruházi polcoktól és a takarítástól a könyvkiadásig, saját web-designer cégem igazgatásáig, az üzleti előadásokig és végül több vállalat egyidejű irányításáig.

Soha nem aggódtam azon, hogy mit csinálok, inkább arra koncentráltam, hogyan csinálom. A vidámság segített akkor is, amikor vécéket takarítottam és akkor is, amikor értekezleteket vezetek.

Miért?

Mert a terveimet erősen betápláltam a szívembe és az elmémbe is.

4. Egy terv vitalitása

Statikai tervek nélkül még a legtehetségesebb építész sem tudna biztonságos épületet tervezni. Ugyanígy van az élettel is. Időt kell rá szánni, hogy készíts hozzá egy tervet. Ahogy mondani szokás: „Ha elbuksz a tervezésben, tervezheted a bukást.”.

Rengeteget írtam már tervezésről, célokról, kitartásról… Most had egyszerűsítsem le a dolgot és tolmácsoljam Napoleon Hill 1937-es gondolatait:

– Tisztázd az elmédben, hogy mennyi pénzre van szükséged.
– Pontosan határozd meg, hogy ezért az összegért cserébe mit vagy hajlandó megtenni.
– Próbáld meghatározni, hogy mikorra szeretnél a pénz tulajdonosa lenni.
– Készíts konkrét tervet vágyaid kivitelezéséhez és egy meghatározott időpontban – mindegy, hogy készen állsz-e vagy sem – léptesd életbe a tervet.
– Írj egy világos, érthető fogadalmat a birtokolni kívánt pénz összegéről, a határidőről, amikorra meg szeretnéd valósítani a tervet, az áldozatokról, melyeket hajlandó vagy meghozni érte.
– Minden nap kétszer olvasd fel hangosan a fogadalmat, először reggel, felkelés után, majd este, lefekvés előtt. Olvasás közben higgy a sorokban, magadban és a pénz birtoklásában.

5. A hit ereje

Minden valaha élt nagyszerű férfinak és nőnek el kellett buknia ahhoz, hogy új életet kezdhessen és sikeressé válhasson.
Hittel másnak láthatjuk a dolgokat, mint amilyenek. Ha tehát az eléd táruló helyzet lehetetlennek és kivitelezhetetlennek tűnik, akkor támaszkodj a hitedre, az a legjobb út a fejlődéshez.

Évekkel ezelőtt, amikor koszos padlókat súroltam, arról álmodoztam, hogy egy napon óriási közönséghez szólhatok. Olyan életet akartam élni, melyben hatással lehetek másokra. Olyanokon akartam segíteni, akik a szegénység, meg nem értettség és depresszió áldozatai voltak – a szavaimmal akartam erőt adni, hogy tudják, sikertelenségük vezeti el őket a sikerességhez.

Ez lenne hát a jó tanácsom. Ne hagyd, hogy a bukás tönkretegyen. A sikertelenséget használd inkább a fejlődéshez, személyiséged jobbá tételéhez, álmaid tisztázásához, a hit és a kitartás általi sikerességhez.

Dumb Little Man

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."