4 fontos lakberendezési alapelv

Modern konyha

Egy ház vagy lakás berendezésénél rengeteg dolgot kell mérlegelnünk, így a kezdeti lelkesedésünk hamar nyomasztó érzéssé minősülhet át… Aki töltött már hosszabb időt tervezgetéssel, tudja, miről van szó. Idővel fogalmunk sincs, hogy mit miért szeretnénk, már azt sem tudjuk, hogy eredetileg mit akartunk vásárolni a helyiségbe; a színeket illetően totális a képzavar, ha egy hete még a sötét színű parketta mellett kampányoltunk, akkor mára, megannyi ötleten átrágva magunkat ott állunk tanácstalanul.

A választás nehézségein túl más tényezők is megzavarhatják alkotómunkánkat: ideges családtagok, egy szűkös pénzügyi keret vagy néhány oda nem illő fal, amit legszívesebben örökre eltüntetnénk. Ismerős szituáció, főleg a hölgyeknek. Szó, ami szó, a nők szeretik a lakberendezést, főleg, amíg tudják, mit akarnak. Utána inkább terhes, semmint izgalmas a feladat. Nagyszerű hír, hogy mostantól a bizonytalanoknak sem kell kétségbe esni, íme, négy alapvető szabály, amit mindig érdemes figyelembe venni, ha lakberendezésről van szó. Hátha így könnyebb lesz a munka…

Falszín

Sokan szeretik a természetes színeket, úgy, mint a fehéret, csontszínűt, krémszínűt, tört fehéret vagy világosszürkét. Semmi baj nincs vele, ha mi ezeket a szolid árnyalatokat kedveljük, akkor nyugodtan maradjunk ennél. Ha viszont szükségét érezzük az élénkebb színeknek, de nem vagyunk elég bátrak, akkor csak az egyik falat fessünk át. A natúr árnyalatokhoz szerencsére minden illik, persze jobban járunk, ha ugyanannak a színnek a sötétebb változatát használjuk.

Ha nagy terekről van szó, elméletileg bármilyen színt használhatunk, kreativitásunktól és merészségünktől függ, hogy mennyire varázsoljuk szivárványossá a teret. Általában elmondható, hogy a kisebb helyiségekben kerülendő az erős, sötét szín, mert ettől még zártabb érzésünk támad.

Dekorációs stílus

Személyes ízlésünk függvénye, hogy milyen jelleget adunk a szobának vagy az egész lakásnak. Ha kedveled az antik bútorokat, csipkés és virágos mintákat, akkor gondolkozz el a francia vidéki stíluson.

Vidékies hangulatú fürdőszoba
Vidékies hangulatú hálószoba
Vidékies hangulatú konyha

Akik szeretik az egyszerűséget, letisztult formákat és sima mintákat, dönthetnek a kortárs lakberendezés mellett.

Modern fürdőszoba
Modern konyha
Modern lakás

Természetesen számos irányzat létezik még, melyeket jó ízléssel akár vegyíthetünk is: vidéki, rokokó, neoklasszikus, afrikai, rusztikus, ázsiai, art deco, mediterrán, retro és viktoriánus.

Ha nem szeretnénk magunkat ennyire elkötelezni egy-egy stílus mellett, akkor megfelelően összeválogatott kiegészítőkből egyedi tereket hozhatunk létre. Ha például kedveled a lime zöld színt és a leopárd mintát, akkor harmonikus összeállítást kaphatsz a lime zöld, a kávé, a csontszín és az arany keverésével, a kiegészítőkön pedig nyugodtan visszaköszönhet a leopárdminta.

A leopárd minta ízléses alkalmazása

Színek

A lakberendezés egyik legfontosabb alapja a szín, a bútortól a kiegészítőn át egészen a falfestékig és textíliáig. Meghatározza az egész szoba kinézetét. Egy-egy stílushoz általánosan elfogadott színek is tatoznak. Hogy tartjuk-e magunkat a hagyományokhoz vagy rendhagyó módon rendezkedünk be, az már csak saját ízlésünkön múlik.

Például, amikor modern stílusban gondolkozunk, akkor inkább a naturális színek domináljanak, amit egy-két élénk színnel kitűnően megbolondíthatunk. A pasztellszínek nem annyira illenek a kortárs irányzathoz.

A matrózkék, a fehér, az arany és a cseresznyepiros passzol a tengerész stílushoz. A búzavirág kék, a csontszín, a fehér és a sárga illik a francia vidéki stílushoz.
Zsálya zöldet, ekrüt, rózsaszínt és fehéret használhatunk ún. elegánsan kopott (shabby chic) berendezéshez. A fekete, fehér és kobaltkék a modern lakásokban mutat jól, míg a burgundi, az arany, a smaragdzöld, a borostyán sárga és az ametiszt előkelő, királyi érzéseket közvetít.

Tengerész stílus
Shabby chic stílus
Uralkodói hangulat

Rendszerezés

Rendszerezés nélkül bármilyen szép is legyen a lakás, azt a hatást kelti bennünk, hogy állandóan rendetlenség van. Ezt elkerülendő, rendszerezzük holminkat és mindennek legyen meg a helye. Ez nagyon fontos. Például, ha tudjuk, hogy rendszerint a dohányzóasztalra dobjuk le a kulcscsomót vagy a leveleket, akkor tegyünk oda egy – a lakás berendezésével harmonizáló – tálat, amiben összegyűjtve már nem is tűnik olyan lomosnak az asztal.

Ha mindig szanaszét hagyjuk az újságokat, könyveket, akkor szerezzünk be egy kisebb komódot vagy könyvszekrényt, amiben elrejthetjük az éppen nem használatos magazinokat. Ennél is egyszerűbb, ha kisebb gyékénykosarat vagy műanyag dobozt teszünk a polcra és ebben gyűjtjük iratainkat, kallódó holminkat.

ABK

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."