Leo Babauta bejegyzése.

Majdnem négy évtizede élek. Ez szinte egy pislantásnak tűnik, amikor Párizsban vagyok, olyan épületek között, amelyek kora évezredekben meghatározható. De mégis egészen döbbenetes, hogy már ennyi ideje a világon vagyok, hiszen sokszor úgy érzem, alig kezdődött el az egész!

Általában nem csinálok nagy hűhót a születésnapomból, de mindig úgy érzem, ez külön alkalom az elmélkedésre. Arra gondoltam, megosztanék néhány leckét, amit az úton tanultam; hátha lesz benne egy kis útravaló azoknak, akik valóban csak most indultak el.

Ez a bejegyzés a gyerekeimnek szól, akiktől egy kontinens és egy óceán választ el, és nagyon hiányoznak. Remélem, ezek a sorok vetnek majd valami halovány kis fényt az útra, amin járnak-kelnek; de azt is tudom, éppen annyit fognak botladozni, mint én.

Chloe, Justin, Rain, Maia, Seth és Noelle, szeretett gyermekeim, ez nektek szól. Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszúra sikeredett.

1. Mindig nyeld le a büszkeségedet és kérj bocsánatot. Ha túl büszke vagy, hogy bocsánatot kérj, az csak szenvedést hoz a kapcsolataidba, és semmi előnyöd nem származik belőle. Nem éri meg.

2. A tulajdon nem hogy értéktelen: egyenesen káros! Semmi értékkel nem járul az életedhez, viszont jócskán elvesz belőle. Nem csak a pénzzel fizetsz érte, hanem idővel, fenntartással, ráfordítással, aggódással, biztosítással, javíttatással stb.

3. Lassíts le. A rohanás ritkán éri meg. Nyugodt ütemben jobban élvezhető az élet.

4. A célok korántsem olyan fontosak, ahogy hisszük. Próbálj egy hétig célok nélkül dolgozni. Rá fogsz döbbenni: hihetetlen dolgokat vagy képes elérni mindenféle célkitűzés nélkül. Ráadásul kezelned sem kell őket, amivel jókora adag bürokráciától szabadítod meg magad. Többé nem leszel olyan stresszes, és szabadabban választhatod meg a saját utadat — talán olyan ösvényeket is felfedezel, amiket egyébként észre sem vettél volna.

5. Csak az adott pillanat létezik. A jövő iránti aggályaink és terveink, a múltbeli események újraélése — egyáltalán nem léteznek, csak a fejünkben vannak. És épp rájuk figyelünk, ahelyett, hogy teljes életet élnénk a jelenben. Engedd hát el a jövőt, a múltat, és koncentrálj arra, amit most csinálsz, éppen ebben a pillanatban. Ilyen hozzállással bármi, amit teszel, meditációvá válhat.

6. Ha a gyereked a figyelmedet követeli, hagyd abba, amit csinálsz, és törődj vele. Fordítsd rá a teljes figyelmedet, ahelyett, hogy bosszankodnál a megszakítás miatt. Légy hálás az alkalomért, hogy olyasvalakivel tölthetsz időt, akit szeretsz.

7. Ne adósodj el. Ne menj mínuszba a hitelkártyádon, ne legyen diákhiteled, személyes kölcsönöd, autókölcsönöd. Mind azt hisszük, ezekre feltétlenül szükség van és az élet velejárói, de nem azok. Sokkal több fejfájást okoznak, mint amennyit érnek; életeket képesek tönkrevágni, és sokkal többet fizetünk értük, mint amink származik belőle. Költs kevesebbet, mint amennyit megkeresel, és mondj le dolgokról, amíg nincs meg rájuk a pénzed.

8. Nem vagyok menő, és ez nekem így király. Amikor fiatalabb voltam, rengeteg energiát pazaroltam arra, hogy menőnek tűnjek. Sokkal királyabb ezzel felhagyni, és csak önmagadnak lenni.

9. Az egyetlen marketing fogás, ami kell, egy eszméletlenül jó termék. Ha jó, az emberek majd gondoskodnak a hírverésről. Minden másfajta marketing hamis.

10. Soha ne küldj olyan emailt, sms-t, vagy személyes üzenetet, amit ne láthatna bárki. A digitális gikszerek világában soha nem tudhatod, mi kerül napvilágra…

11. Az embereket nem tudod motiválni. A legtöbb, amit remélhetsz, hogy a tetteid majd őket is késztetik valamire. Azok, akik a „viselkedéstudománnyal” vagy viselkedés menedzsmenttel foglalkoznak, ők maguk nem voltak alanyai egyiknek sem. Legalábbis nem elég ideig.

12. Ha a többséggel úszol, fordulj meg. Ússz a másik irányba. Ők sem tudják, merre mennek.

13. Sok mindenről le fogsz maradni, de ez jól is van így. Annyira próbálunk görcsösen részt venni mindenben, megtapasztalni az alapvető dolgokat, nehogy valami fontosról lemaradjunk… könnyű elfelejteni, hogy egyszerűen képtelenség mindent kipróbálni, átélni. A fizikális valóság azt diktálja, hogy a legtöbb dologból ki fogunk maradni. Nem olvashatjuk el az összes jó könyvet, nem fogjuk az összes jó filmet látni, nem látogathatjuk végig a legszebb városokat, nem ehetjük végig a legjobb éttermeket, nem találkozunk az összes nagy emberrel. A titok annyi: az élet százszor jobb, ha nem próbálunk mindent belegyömöszölni. Tanuld meg élvezni azt a szeletet, amelyet valóban megtapasztalsz, és akkor csodálatos élmények sora lesz az élet.

14. A hibákból tanulsz a legtöbbet: ne félj elkövetni őket, de ne mindig ugyanazokat.

15. A sikerhez vezető út kudarccal van kikövezve. Kudarc nélkül nem tanuljuk meg, hogyan vigyük sikerre. Hát inkább törekedj a kudarcra, mint a tőle való félelemre.

16. A pihenésnek nagyobb szerepe van, mint gondolod. Az emberek túl keményen dolgoznak, a pihenésre nem marad idő, és lassan megutálják a munkájukat. A sportban állandóan találkozunk ezzel a jelenséggel: az emberek a maratonra készülve teljesen kiégnek, mert nem tudják, hogyan pihentessék a megterhelt izmokat és ízületeket. Túlterhelik magukat, mert nem ébrednek rá,  hogy a megterhelés után a pihenéssel erősödik a test.

17. Kevés dolog ér fel egy jó könyv, egy jó séta, egy jó ölelés vagy egy jó barát örömével. Mind ingyen van.

18. A fizikai állóképesség nem máról holnapra fejlődik ki. Hosszú tanulási folyamat eredménye; kis lépésenként történik hosszú idő alatt. Én öt éve fejlesztem a fittségemet, és még mindig sokat kell tennem és tanulnom e téren. De az eddigi fejlődésem bámulatos volt, és remek volt az ide vezető út.

19. A cél az útnak csak egy töredéke. Annyira szorongunk a célok, a jövőnk miatt, hogy lemaradunk az oda vezető út szépségéről. Ha csak a céllal foglalkozol, csak az út végére koncentrálsz, nem is tudsz majd örülni neki, ha tényleg megérkezel. Addigra már a következő cél miatt eszed magad.

20. Egy jó séta szinte mindent megold. Fogyni akarsz és fittebb lenni? Sétálj. Olcsó kikapcsolódást akarsz? Sétálj. Kezelni akarod a stresszt és kiszellőztetni a fejed? Sétálj. A pillanatra akarsz figyelni és elmélkedni? Sétálj. Gondod van a munkahelyeden vagy a magénéletedben? Sétálj, és kitsztul a fejed.

21. Szabadulj meg az elvárásoktól. Amikor elvárásaid vannak valamivel szemben – legyen az egy személy, egy élmény, egy nyaralás, egy állás vagy egy könyv –, bepakolod egy előre meghatározott kis dobozba, aminek köze sincs a valósághoz. Kitalálod magadnak a dolog vagy ember idealizált változatát, és aztán próbálod ebbe a formába beleilleszteni a valóságot. Aztán csalódás a vége. Inkább próbáld úgy megélni a valóságot, amilyen; értékeld azért, ami; és örülj, hogy van.

22. Annyival jobb adni, mint kapni. Adj anélkül, hogy viszonzásra számítanál, és tisztább, szebb cselekedetté válik. Gyakorta adunk úgy, hogy egyenlő viszonzást várunk, de legalábbis valami hálát vagy elismerést. Próbálj megszabadulni ettől a szükséglettől, és csak adj szabadon.

23. A verseny ritkán segíti elő az együttműködést. A mi társadalmunk a versenyre van kihegyezve: ragadjuk torkon egymást, a legalkalmasabbak jutnak előre, ésatöbbi, ésatöbbi. De az embereknek mindig is az volt a feladatuk, hogy együtt dolgozva tartsák fenn a törzset, hiszen ezzel összpontosulnak a források, és az együttműködésbe mindenki beleadja a saját tudását. Az együttműködéshez másfajta emberi képességeket kell megmozgatni, mint amit a mai társdalom diktál; de nagyon megéri az erőfeszítést.

24. A hála a megelégedettséghez vezető út. Sokszor elégedetlenkedünk az életünkkel, és többre vágyunk, mert nem látjuk, mennyi mindenünk is van. Ahelyett, hogy arra figyelnél, amid nincs, inkább vedd számba az életed csodálatos ajándékait: a szeretteidet, az egyszerű örömöket, az egészséget, a látást, a zene és a könyvek örömét, a természetet, a szépséget, az alkotás képességét, és még száz más dolgot. Légy állandóan hálás.

25. A más élőlények iránti együttérzés fontosabb, mint a saját örömünk. Sokan gúnyolják a vegetariánus életformát, mert túlzottan szeretik a hús és sajt ízét; mert az ízlelőbimbók élvezetét sokkal előbbre valónak tartják, mint más érző élőlények szenvedését. Egy vegetariánus (vagy éppen vegan) étrend mellett is lehet valaki tökéletesen egészséges, így az állatok kínzása és lemészárlása teljesen felesleges. Az együttérzés sokkal érdemesebb módja az életnek, mint ha szemet hunyunk a szenvedés fölött.

26. Az ízlés változik. Azt hittem, soha nem tudnék lemondani a húsról, de apránként feladva, soha nem hiányzott. Azt hittem, nem tudnék lemondani az édességekről, zsírban sült trutyikról, nachoról, és még egy rakat egészségtelen dologról… és mégis, mostanra szívesebben ennék friss málnát vagy mandulát, mogyorót. Fura, de egészen elképesztő, mennyit tud változni az ember ízlése.

27. Alkoss. A világ tele van olyasmivel, ami elvonja a figyelmedet, de kevés dolog olyan fontos, mint az alkotás. Az írói pályámon semmi meg sem közelíti a fontosságát. Az alkotás azon kevés dolgok egyike, amelyek értelmet adtak az életemnek. Amikor nekiállsz dolgozni, pakolj el és kapcsolj ki minden mást. Csak alkoss.

28. Szemléld meg a távlati képet. Amikor aggódunk vagy idegesek vagyunk, azért van, mert elvesztettük a realitásérzékünket. Ha azonban perspekívát váltunk, és a teljes képet nézzük, ez a kis probléma semmit nem jelent. Az a veszekedés valami olyanról szól, ami abszolút nem lényeges. Ereszd el és lépj tovább.

29. Ne ülj túl sokat. Az ülés megöl. Mozogj, táncolj, szaladj, játssz!

30. Használd ki a kamatos kamatok csodáját. Fektess be időben, és a tőke úgy fog növekedni, mintha az alkímia varázsereje játszana közre. Élj visszafogottan, jöjj ki kevésből. Ne adósodj el, tedd félre, amit csak tudsz, és invesztálj kollektív befektetésekbe. Figyeld, hogy szaporodik a pénzed.

31. Minden, amit az iskolában tanulunk és a médiában látunk, olvasunk (a hírekben, könyvekben, magazinokban, az Interneten), egy bizonyos világszemléletet tükröz, amihez nekünk alkalmazkodnunk kell. Próbálj rájönni, mi ez a „világrend”, és kérdőjelezd meg. Nézz utána, van-e más alternatíva. Egy kis segítség: a nagyvállalatoknak befolyása van valamennyi hírforrásunk fölött. Még egy kis segítség: olvass Chomsky-t.

32. Tanulj empátiát. Sokszor ítélkezünk mások fölött, anélkül, hogy eleget tudnánk róluk. Inkább próbálni kellene megérteni, mit miért csinálnak. A helyükbe kéne képzelnünk magunkat, és azzal az alapfeltevéssel indítani, hogy jó okuk van így cselekedni. Nem tudhatjuk, min mennek keresztül. Ha ezt megtanulod, annyival jobbá válik az élet.

33. Csinálj kevesebbet. A legtöbb ember túl sokat próbál véghezvinni. Teendők listájával töltik meg a mindennapjaikat, és úgy ontják magukból a feladatokat, mint a gép. Dobd ki a listákat, és csak arra figyelj, ami fontos. Ne legyél gép, hanem arra összpontosíts, ami kedves neked. Végezd szeretettel.

34. Senki nem tudja, hogyan kell jó szülőnek lenni. Mind úgy találjuk ki, ahogy belecsöppenünk a szerepbe, és reménykedünk, hogy jól csináljuk. Sokan tépelődnek a részleteken, és közben kimaradnak az összes mókából. Én csak próbálom nem nagyon elszúrni, éreztetni velük, hogy szeretik őket, élvezni az együtt töltött időt, megmutatni nekik, hogy az élet jó szórakozás, és remélem, nem állok a csodálatos felnőtté fejlődésük útjában. Igyekszem éreztetni velük, hogy már most csodálatosak.

35. A szeretetnek rengeteg formája van. A gyerekeimet jobban szeretem, mint azt fel tudnám fogni. Mindegyiket máshogy, és tudom, hogy valamennyien tökéletesek a saját személyiségükben.

36. Az élet hihetetlenül rövid. Lehet, hogy úgy érzed, végtelen idő áll még előtted, de sokkal gyorsabban eltelik, mint gondolnád. A gyerekeid olyan gyorsan felnőnek, hogy golyózik tőle a szemed. A hajad előbb kezd őszülni, mint hogy igazán kiismernéd magad az életben. Értékelj minden nyavalyás pillanatot.

37. A félelem és a kétségek megpróbálnak majd leállítani, és félénkségből hagysz ki majd alkalmakat, hogy nagyszerű dolgokat vigyél véghez, új kalandokon vegyél részt, újat alkoss és megmutasd a világnak. Ennek mind az önbizalomhiány és a félelem az oka. Ráadásul mindez az agyad rejtett zugaiban történik, ahol észre sem veszed. Próbáld mégis észrevenni ezeket a félelmeket és kétségeket, állítsd őket a fénybe, vagdosd őket szanaszét. Mind hamisak: te akkor is állj ki a világ elé.

38. Rengeteget kell még tanulnom. Ha bármire is rájöttem 38 év alatt, az az, hogy szinte semmit nem tudok és gyakran tévedek abban is, amit tudni remélek. Még sok mindent fog tanítani az élet, és én alig várom a következő leckét.