30 tipp a boldogsághoz: Hangolódj rá az élvezetekre! – 1.rész

Sokunk számára életünk célja nem az egészségünk megőrzése, az anyagi javak megszerzése vagy a számunkra legtökéletesebb autó kiválasztása. Legtöbben a boldogságra vágyunk, annak is a legegyszerűbb módján.
Néhány emberbe mintha programozva lenne a boldogság, ők sokkal elégedettebbek, mint társaik. Mások számára nem ennyire egyszerű a őboldogság elérése, mivel nem úgy programozták be őket.
De mint minden programot, ezt is felül lehet írni. Íme néhány egyszerű eszköz, hogy örömteli életet élhess:

1. Kísérletezz vele, hogy mi tesz téged boldoggá!

Az embereket más és más dolog teszi boldoggá. Ha nem vagy benne biztos, hogy esetedben mik ezek a tényezők, kísérletezz! Próbálj ki különböző dolgokat! Találd meg azt, amit a legjobban élvezel! A válasz talán saját magadat is meglepi majd. Kísérletezhetsz az itt felsorolt dolgokkal is!

2. Vedd körül magad olyan személyekkel, akik boldogok!

Ha mérges, lehangolt vagy szomorú emberek vesznek körül, akkor az rád is átragad, nincs mit tenni ellene. Viszont, ha boldog emberek társaságában vagy, az ugyanúgy fog hatni rád is. Ellesheted a szokásaikat, megtanulhatod, hogy miként reagálnak egy-egy nehéz helyzetben.

Szépen lassan selejtezd ki az életedből a negatív hatásokat, amiket aztán pozitív dolgokkal helyettesíts!

3. Adj hálát életed pozitív eseményeiért!

Amikor valami rossz történik veled, próbálj meg nem arra koncentrálni. Ehelyett tarts egy percnyi szünetet és adj hálát néhány dologért, amik valóban érdemesek rá. Mindenkivel történnek jó dolgok is az életében, például az egészség, szerelem, stb. területén.

4. Iktass be hála-perceket az életedbe!

Nagyon jól működhet a gyakorlatban, ha beiktatsz a napi rutinodba hála-perceket. Ekkor gondolj arra, amiért hálásnak kell lenned, halkan köszönd meg a téged segítő embereknek a veled történt jó dolgokat. Ha van rá időd, ezt akár e-mailben vagy telefonon is megteheted.

5. Megoldásokban gondolkodj!

Ahelyett, hogy a problémákon agyalnál, lépj tovább és kezdd el azon törni a fejed, hogy miként lehetne azokat megoldani. Amikor valaki azt mondja: „De ez annyira nehéz” vagy „Nem hiszem, hogy képes lennék megtenni” vagy „Ennél többet én sem tehetek”, akkor meg szoktam kérdezni: „És miben látod a megoldást?”. Ha ráállítod magad a megoldás-orientált gondolkodásra, sokkal boldogabb leszel.

6. Lépj kapcsolatba másokkal!

Amennyire csak lehetséges, légy azokkal, akiket szeretsz és akiknek élvezed a társaságát. Néha elég egy telefonhívás vagy egy rövid látogatás. Tölts el egy napot olyan személlyel/személyekkel, akikkel szeretsz együtt lenni. Beszélgessetek egy nagyot, találjatok közös elfoglaltságot!

7. Fogadd el a dolgokat!

Gyakran nem vagyunk tudatában, de szeretnénk a körülöttünk élőket, a környezetünket vagy saját magunkat megváltoztatni. Ez pedig biztos út a boldogtalansághoz, mivel nem irányíthatjuk a világot. Úgy kell elfogadnunk a dolgokat, ahogy vannak, meg kell próbálnunk megérteni, megszeretni azokat.

Fontos kiemelnünk, hogy ide tartozik önmagunk elfogadása is: próbáljuk meg megérteni é tisztelni saját magunkat. Ezután a többieket sokkal könnyebb dolgunk lesz.

8. Legyen időd élvezni az életet!

Ahelyett, hogy folyton rohannál egyik helyről a másikra, fogadd meg, hogy kevesebbet vállalsz be, kevesebb megbeszélésen veszel részt és kevesebb feladatot vállalsz magadra. Ezután próbálj meg lelassítani: gondosan és nyugodtan végezd a feladataidat, s próbálj meg jelen lenni a pillanatban.

Ami ennél is fontosabb, hogy élvezd azt, amit csinálsz, legyen szó evésről, sétáról vagy ücsörgésről.

9. Vedd észre a kis dolgokat!

Ugyanígy próbáld meg észrevenni, amikor jól érzed magad, amikor valamit igazán finomnak találsz, vagy valamit hidegnek/melegnek érzékelsz. Ha megpróbálod beazonosítani ezeket a kis reakciókat, sokkal jobban meg tudod élni a jelenedet.

10. Kényeztesd magad!

Szakíts rá néhány percet minden nap, hogy egy kicsit kényeztesd magad: egyél meg egy tábla csokit, egy kis gyümölcsöt, végy egy forró fürdőt vagy szundíts egy kicsit! Bármivel is kedveskedsz magadnak, biztos lehetsz benne, hogy megérdemled!

Téged mi tesz boldoggá?

Folytatjuk..

Forrás: www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."