14 pénzügyi alapelv / 3: Költs kevesebbet a keresetednél

Amikor az emberek pénzügyi tanácsokat kérnek tőlem, sokszor csalódást kell okoznom. A legjobb tanácsom nem túl kreatív. „Ahhoz, hogy kilábalj az adósságaidból és számottevő vagyonra tégy szert, költs kevesebbet annál, mint amennyit keresel.”
Tudom, hogy az emberek többet várnak, valami misztikus titkot. De tudod mit? Amennyire egyszerűnek hangzik a fenti mondat, annyira elengedhetetlen a sikeres pénzügyekhez.

Ha ki akarod egyenlíteni a tartozásaidat és végre gazdagságra akarsz szert tenni, akkor nincs más dolgod, mint hogy kevesebbet költs a keresetednél. Minden más, ami szóba kerül a pénzügyekkel kapcsolatban, csak plusz információ, a lényeg ez:

GAZDAGSÁG MÉRTÉKE  =
{AMENNYIT KERESEL} – {AMENNYIT KÖLTESZ}

Minél nagyobb a különbség, annál nagyobb a megtakarítás.

Költs kevesebbet

A takarékosság legnagyobb előnye, hogy azonnal kivitelezhető. Elméletileg, ha nem lennének pszichológiai tényezői a pénzügyeinknek, akkor egy fél nap alatt csökkenthetnénk a kiadásainkon, így több pénzünk maradhatna hónap végére. A gazdaságosság azonnali eredményeket hoz.

A spórolás hátránya, hogy szembe találod magad egy korláttal, mely megszabja, hogy mit tehetsz és mit nem. Aztán van, amire muszáj költenünk, nem halhatunk éhen és nem lakhatunk az utcán. Ha úgy akarsz vagyonra szert tenni, hogy kiadásaidon csökkentesz, akkor is csak limitált mennyiségű pénzt spórolhatsz meg havonta. Ha keresel 180 000 Ft-ot és ebből elköltesz a szükséges kiadásokra (élelmiszerek, lakástörlesztő, rezsi, stb.) 100 000 Ft-ot, akkor csak maximum 80 000-et tehetsz félre. Egy forinttal sem többet.

Keress többet

Mint látjuk, a takarékoskodással elérhető megtakarításnak van egy felső határa. A keresetednek viszont elméletileg nincs felső határa. A spórolás fontos, de ha igazi előrelépést akarsz elérni, keress többet.

3,5 éve foglalkozom személyes pénzügyekkel, ám ezzel a résszel kapcsolatban mindig voltak erkölcsi fenntartásaim. Azok az emberek, akik látványos pénzügyi sikereket értek el, mind nagyon sokat tettek bevételeik növeléséért. Mindannyian áldozatokat hoztak, de amint elérték céljukat, életük visszatért a normális kerékvágásba. Ha ki akarod egyenlíteni az adósságaidat, akkor fel kell turbózni a keresetedet. Hogyan tehetsz szert plusz pénzre?

– Túlórázz.
– Vállalj másodállást.
– Indíts saját vállalkozást.
– Add el a holmijaidat.

Mind a négy ponttal komoly eredményeket érhetünk el, de áldozatokat kell hoznunk. Leginkább az időnket kell feláldozni. A legtöbben úgy gondolják, a fenti módszerek egyike sem működhet náluk. Ha így van – ha maximálisan csökkentetted a kiadásaidat és képtelen vagy többet keresni – akkor nincs más megoldás, mint a megszállott spórolás és a türelem.

Nincsen semmilyen varázslatos módszer, mellyel egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztathatjuk pénzügyi életünket. Ahhoz, hogy megtakarításokra tegyünk szert, muszáj kevesebbet költeni a keresetünknél.

Get Rich Slowly

Kapcsolódó cikkek:

14 pénzügyi alapelv / 1: A pénz a pszichológia, nem pedig a matematika tárgya

14 pénzügyi alapelv / 2: A gazdagság felé vezető út tele van apró célokkal

 

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."