14 pénzügyi alapelv / 2: A gazdagság felé vezető út tele van apró célokkal

Tegnap részt vettem életem első maratonján. Nem pont úgy sikerült, ahogy terveztem, de megtörtént. 26,2 mérföld futás helyett végigsétáltam az egész távot. Lehet, hogy némelyek kudarcnak tekintik a teljesítményemet, én nem így látom. El voltam ragadtatva, hogy negyven évesen teljesítettem életem egyik legfontosabb célkitűzését.

Habár reméltem, hogy le tudom futni a távot, a felkészülés közben szerzett sérüléseim meghiúsították a vágyamat. Futás helyett hat óra és 54 perc alatt végigsétáltam a Portlandi Maratont. Chris Guillebeau az első kilenc mérföldet végig gyalogolta velem, egy másik jó barátom, Mac pedig az utolsó 8,2 mérföldön csatlakozott hozzám. Habár nem úgy sikerült, ahogy terveztem, mégis teljesítettem egy célomat.

Hogy mi köze a maratonnak a pénzügyekhez? Nagyon is sok. A pénzügyi sikeresség felé vezető út nem sprint – nem gazdagodhatsz meg gyorsan – , hanem maraton. Nem számít, hogy milyen gyorsan rendezed az adósságaidat, vagy teszel félre a nyugdíjra. Az a fontos, hogy lépéseket teszel az ügy érdekében. Ha nem indulsz el, nem is fogsz a végére érni, soha. Ahhoz, hogy tudd, merre tartasz, célokat kell felállítanod.

A célok a siker alappillérei

Korábban közömbös voltam a célokkal kapcsolatban. Habár voltak célkitűzéseim, soha nem tudtam őket teljesíteni. Annyira távolinak tűntek és annyira nehéz lett volna elérni őket… Néhány hónap elteltével aztán már nem is igazán számítottak, úgyhogy nem foglalkoztam velük. Törekvések nélkül éltem az életem.

Ennek következtében vesztesként tekintettem magamra. Mindig író szerettem volna lenni, de csak ritkán írtam. Korán nyugdíjba akartam menni, ennek ellenére egyre több adósságot halmoztam fel. Fitt akartam lenni, de egyre kövérebb lettem az évek során. Célok nélkül vándoroltam az élet sűrűjében.

Aztán az elmúlt néhány évben kezdtem megérteni, hogy a célok vezetnek el a sikerhez, ezek adnak irányt az életünknek. Segítenek a helyes irányba terelni a dolgokat.

Amíg el nem kezdtem pénzügyi témájú blogomat írni, különböző financiális célokat állítottam fel. Szinte minden esetben a saját elvárásaimnak megfelelően alakultak a dolgok. Például:

– Elhatároztam, hogy öt éven belül kifizetem a nem ingatlan jellegűhiteleimet. A teljes, 35 000 dolláros tartozásomtól hamarabb, 39 hónap alatt szabadultam meg.

– Elhatároztam, hogy egy év alatt összegyűjtök egy 10 000 dolláros tartalékot, végszükség esetére. Végül többet, 20 000 dollárt sikerült spórolnom.

– Elhatároztam, hogy havonta 1 000 dollárt keresek a weboldalamból. Ehelyett elég pénzem lett az írásból és ott hagyhattam a korábbi munkahelyemet.

A fenti célok puszta felállítása nem volt elég, dolgozni is kellett rajtuk. Néha a munka kemény volt, de tudom, hogy ha nem tűzöm ki a célokat, soha nem is érem el őket. Még mindig vakon kóborolnék a pénzügyi rengetegben, ma is a dobozgyárban dolgoznék, egyre több adósságot halmoznék, hónapról hónapra az egész fizetésemet elkölteném és azon ábrándoznék, vajon hogyan változtathatnám meg a sorsom.

Áttekintés: Lássuk, hogyan lesz JÓ cél egy egyszerű célból. Egy jó célkitűzés mindig okos. Az okos célkitűzés mindig specifikus (nem homályos, hanem pontosan meghatározza, hogy mit szeretnél elérni), mérhető (megszámlálható, nem pedig megszámlálhatatlan), elérhető (próbára tesz, de nem lehetetlen valóra váltani), releváns (sokat jelent számodra és illik a jelenlegi élethelyzetedhez) és határidős (előre meghatározott időpontra kell teljesíteni).

A gazdagság felé vezető út tele van célokkal

A pénzügyi célok semmiben sem különböznek egy átlagos célkitűzéstől. Fontos, hogy minden törekvésedet komolyan vedd. Íme, néhány technika, melyekkel okos pénzügyi célokat állíthatsz fel:

Határozd meg, hogy neked mi fontos. Pusztán a pénztől nem leszel boldog; ha a célok elérése közben nyert tapasztalatok összhangban vannak személyes értékeiddel, csak akkor fogod elégedettnek érezni magad.

Csak előre nézz, soha ne hátra. A célokat a jövődre alapozd, arra, amit el szeretnél érni, ne pedig arra, ahol most tartasz. Ne aggódj a múltbéli hibák és ballépések miatt. Mindegy, hogy mi vezetett jelenlegi helyzetedhez, a lényeg, hogy mire vagy képes a jövőben.

Egyszerre csak egy lépést tégy meg. Nagyszerű módszer, ha a nagy célokat kisebb célokra bontod. Ha túl sokat koncentrálsz a végső célra, akkor megijedhetsz és feladhatod a harcot. Amikor például elhatároztam, hogy 35 000 dollárnyi adósságot fizetek vissza, akkor nem erre, hanem a havi kiadásokra koncentráltam. Hónapról hónapra akartam teljesíteni, s így sikerült elérni a végső célomat. Ha egy nagyobb kaliberű feladat végrehajtása vár rád, jobban jársz, ha apró lépésekre bontod.

Mindig tartsd észben a célodat. Valamilyen módszerrel időről időre emlékeztetni kell magad, hogy milyen célt állítottál fel. Ilyenkor tudatosítsd magadban, hogy miért küzdesz olyan keményen.

Legyen melletted valaki, akire számíthatsz. Pár hónappal ezelőtt egy olvasóm megosztotta velem a történetét. Ő és a nővére egyaránt fontos célokat tűztek ki maguk elé, s hogy ne lankadjon lelkesedésük, egymást segítették. Minden hónapban közösen nézték át, hogy mit sikerült elérniük. Ha van melletted egy megbízható partner – testvér, barát vagy házastárs – akkor könnyebben kitarthatsz a célod mellett.

Légy türelmes. Először lehet, hogy lassúnak tűnik majd a folyamat, de hidd el, idővel fel fog gyorsulni. Egyre könnyebb lesz minden. Új technikákat tanulsz, és váratlan forrásokból kapsz majd energiákat és támogatást. Ezek együtt a segítségedre lesznek.

Ne hagyd, hogy a csalódások kiábrándítsanak. Frusztráló lehet, amikor valami keresztülhúzza a számításaidat. Például félretettél egy szép kis összeget, amikor az autód váratlanul tönkremegy, és arra kell költened. Új vállalkozásba fogsz, erre a jó nevű konkurencia pont ott nyit üzletet, ahol te. Elkezded visszafizetni a tartozásaidat, amikor a bank változtat a hitelszerződésen. Ezekkel a problémákkal valószínűleg neked is meg kell küzdened, ám egy dologra figyelj oda: ezek ne szegjék a kedved és semmiképp ne add fel. Ha hibázol, akkor se csüggedj, csak térj vissza az eredeti tervedhez.

A célok egyszerűvé válnak

Azt hiszem, Chris Guillebeau-nak volt igaza, amikor a tegnapi maratonon beszélgettünk. Három mérföldön voltunk túl, amikor megjegyezte:

„Határozd meg a céljaidat, s utána ennek megfelelően alakítsd a kiadásaidat. Ha tisztában vagy vele, hogy mi számodra a valódi érték – számodra, nem más számára – akkor sokkal hatékonyabb és boldogabb életet élhetsz.”

Annyira tetszett ez a gondolat, hogy megálltam és felírtam. (Igen, vittem papírt és tollat a maratonra. Tudod, író vagyok…) A célok fontosak; csak általuk juthatsz el a pénzügyi sikerességhez.

Get Rich Slowly

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."