Tanuljunk a saját gyerekünktől!

A legtöbb felnőttnek előbb vagy utóbb lesz gyermeke, a többség mégsem elég érett ahhoz, hogy belássa, igenis van pár dolog, amit a kicsiktől kellene ellesni.

Ha egyszer kipróbáljuk egy kisgyerek szemein keresztül vizsgálni a körülöttünk lévő világot, ezzel a tapasztalattal akár tartósan is megváltoztatva folyton komolykodó, szorongó felnőtt énünket.

Ha láttál már testközelből kisgyereket, akkor valószínűleg több száz dolgot fel tudnál sorolni, amit irigylésre méltónak tartasz a jellemében. Íme, 13 példa ezek közül:

1. Légy jelen a pillanatban!

Mi, felnőttek gyakran a múltban élünk vagy minden energiánkat arra fordítjuk, hogy a jövőt próbáljuk meg kitalálni, megtervezni. Sajnos sokan hordoznak magukban előítéleteket, sérelmeket. Van, hogy évekkel korábbi események miatt a mai napig dühösnek érezzük magunkat.
A gyerekek nem aggódnak vagy nyugtalankodnak a múlt, esetleg a jövő okán. Ami számít nekik, az a jelen.

„A legértékesebb ajándék, amit másoknak adhatunk, az a jelenlétünk.” –Thich Nhat Hanh

 

2. Engedjünk meg magunknak egy kis spontaneitást!

Előfordul, hogy túlságosan merevek vagyunk és a kelleténél többet aggódunk amiatt, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak rólunk. Szabályok közé szorítjuk magunkat, ha kell, ha nem.

Természetesen nem anarchiára buzdítok másokat, csak arra, hogy próbáljunk meg egy kis gyerekességet visszacsempészni az életünkbe! Nem árt, ha olykor intuícióinknak megfelelően döntünk és szeszélyeink, benyomásaink alapján cselekszünk. Máskülönben félelmeink és a múlthoz valamint a jövőhöz való ragaszkodásunk miatt nem tudunk elég önkéntelenek lenni.

3. Mozgasd meg magad!

Amikor gyerekek voltunk, nem kellett ránk szólni, hogy menjünk ki az udvarra játszani egy kicsit.

Sőt, addig futkározunk kint az utcán, amíg ránk nem esteledett és a szüleink be nem parancsoltak minket.
A testmozgáson keresztül rengeteget tanulhatnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

A mozgás amellett, hogy a legkitűnőbb egészségmegőrző eszköz, segít fejleszteni a rövid és hosszú távú memóriát is. A mozgás az egyik legtermészetesebb dolog, sokkal természetszerűbb, mint egész álló nap egy kényelmetlen irodai széken görnyedni, mozdulatlanul.

4. Játssz és légy játékos!

Játékon keresztül tapasztalunk. A játék segít felfedezni és beletanulni új dolgokba. Lehetsz egyszerre „komoly” és játékos ember.

Vegyünk egy példát! A NASA asztronautái érettek, okosak és fizikailag teljesen fittek, a tudomány elkötelezettjei. Mégis, munkájukról kisgyermekként álmodoztak és felnőttként is maradt bennük valami álmodozó, valami gyermeki.

Az űrhajósok többsége legalább olyan játékos, mint az Apolló 14 parancsnoka, Alan Shepard volt, aki gondolt egyet és a Holdon kezdett el golfozni. A játékosság olyan kreatív tulajdonság, ami a legjobbat hozza ki belőlünk és körülöttünk élőkből is.

„Találj olyan munkát, amit szeretsz és soha nem fogsz egy napot sem dolgozni.” – Konfúciusz

 

5. Kövess el hibákat!

A gyerekek rengeteg „hibát” vétenek – így tanulnak. Hiába vagyunk felnőttek, mi is tanulhatunk hibáinkból, feltéve, ha hajlandóak vagyunk azokat elkövetni.
Ne félj a tévedésektől, inkább tanulj belőlük!

„A bukás a siker kulcsa” mondta Morihei Ueshiba. „Minden hiba tanít nekünk valamit.”

 

6. Ne foglalkozz azzal, hogy tetszel-e az embereknek!

Ha megfigyeljük, egy kis gyereket abszolút nem érdekel, hogy a körülötte lévők mit gondolnak a „buta” viselkedéséről.

Ha a munkádra vagy az ötleteidre kell koncentrálni, ám téged az köt le a leginkább, hogy másokat lenyűgözz, akkor képtelen leszel odafigyelni.

7. Mutasd ki a lelkesedésedet!

Egy kisgyereket nem kell hosszasan rábeszélni, hogy lelkes legyen valami iránt.

Sok évvel ezelőtt, amikor több japán iskolát is meglátogattam, észrevettem, hogy az általános iskolák tele vannak élettel. Ez a lelkesedés aztán tovább vihető a középiskola első hónapjaiba, de miután a legtöbb intézmény a számonkérésre és a vizsgákra koncentrál, ez a rajongás idővel kihal a gyerekekből.

Neked viszont tudnod kell, hogy kiskori önmagad még mindig ott él benned. Képzeld el, mi történne, ha akkori lelkesedésed most visszaköszönne a mindennapos munkádban.

8. Maradj nyitott az új lehetőségekre és az őrült ötletekre!

„Egy kezdő elméjében rengeteg lehetőség van, egy szakemberében csak néhány.” – Shunryu Suzuki

Lehetsz profi a szakmádban, ahhoz, hogy valami újat tanulj, az elmédnek bizonyos értelemben üresnek kell lennie.
Sok felnőtt ezzel szemben tele van kifogásokkal, negatív élményekkel és kételyekkel.

Az egészséges, elfogulatlan szkepticizmus persze jó dolog, de túl sok felnőtt tud legalább egymillió indokot felsorolni, hogy miért nem tesz meg valamit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy krónikus fanyarsággal és szűk látókörrel éljük mindennapjainkat.

9. Légy őrülten kíváncsi és kérdezz!

A hagyományos oktatás szerint elég, ha megkapjuk a szükséges definíciókat, adatokat, tényeket az adott témakörről. Ott van a tananyag a könyvben, meg kell tanulni, kész, vége.

Pedig a kérdések sokkal fontosabbak. Nyilvánvalóan a tudás is lényeges, de a „Mi van, ha…?” és a „Csodálkozom, hogy miért…?” típusú kérdések töltik meg eredeti gondolatokkal és tartalommal a témát.
Először jön a kérdés, majd kezdődik a kutatás és a felfedezés – ez a tanulás.

Az érdeklődés visz minket előre. A baj csak az, hogy a legtöbb felnőtt öntelt és úgy gondolja, neki már nincs mit tanulnia.

„Soha nem fogsz semmit megtanulni egy kész válaszon keresztül. Az iskolában mégis ezt jutalmazzák.” – Richard Saul Wurman.

 

10. Légy kreatív!

Kérdezd meg az első osztályosokat, hogy ki az, aki művészkedik valamit otthon. Minden kéz a magasba fog lendülni. Aztán menjünk el egy főiskolára és arra a kérdésre, hogy „ki tekinti magát kreatív személyiségnek?”, maximum egy kéz fog a levegőbe emelkedni.

Mindez azért lenne, mert a tanulás során nem szükséges használni a kreativitásunkat?

Eltekintve a szakmád jellegétől – lehetsz mérnök, tanár, eladó vagy üzletvezető – te is kreatív lény vagy. Ha kételkedsz benne, valódi lehetőségektől fosztod meg magad.

11. Mosolyogj, nevess és örülj!

Persze, vedd komolyan a munkádat. De semmi okod rá, hogy önmagad is olyan komolyan vedd.

Az a valódi öröm, amit a mosollyal és nevetéssel mutatsz ki. Ez a fajta boldogság ragályos.

Ugyanígy, ha rossz kedved van, a körülötted lévők sem fognak kacarászni.

Mit gondolsz, melyik hangulat a kellemesebb? Te milyen érzéseket szeretnél kiváltani a körülötted élőkből? A mosoly az egyik legnagyszerűbb ajándék, amivel megörvendeztethetsz másokat.

12. Lassíts!

A koncentráció és munka nagyon fontos, de ettől még nem kéne lemondanunk minden kikapcsolódási lehetőségről. Állj meg egy pillanatra és vedd észre a világot magad körül.

Egy kisgyermek fogja magát és megáll séta közben a járda közepén, hogy megvizsgálja a körülötte lévő világot, miközben mi, türelmetlen felnőttek csak azt szeretnénk, hogy végre odaérjünk, ahová elindultunk.

A felnőttek másképp gondolkoznak. Nekik a boldogság mindig a jövőben van, mindig el kell érniük valamit, hogy boldogak lehessenek. A folyamatos jövő-orientáció miatt sokan képtelenek vagyunk a jelenben megtalálni a szépséget, elégedettséget. Lassíts le és hagyd, hogy a világ csodái időről időre lenyűgözzenek.

13. Bátoríts másokat!

Csodálatos dolog, amikor azt látja az ember, hogy egy pici gyermek odamegy és segít a másikon. A jó tanárok és vezetők mind inspirálják és bátorítják egymást.

„Az oktatás 90 százalékban a bátorításról szól” – mondta Anatole France.

Mit kell tenned, ha elbizonytalanodsz? Egy ősi zen közmondás szerint „Bátoríts másokat”.

Rengeteg más dolog van még, amiket a gyermekeinktől tanulhatunk. Ha neked is van a fentiekhez hasonló tanácsod, javaslatod, kérlek, oszd meg velünk!

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."