11 inspiráló tanács Bruce Lee-től

Bruce Lee színész, filozófus, filmrendező, producer, forgatókönyvíró és művész volt. 1940 novemberében született és 1973 júliusában halt meg egy titokzatos agyvérzés következtében.

Sokan a 20. század legmeghatározóbb harcművészének tartják. Filmjeinek köszönhetően a harcművészetek egészen más megvilágításba kerültek.

Úttörő munkájának következtében a kínai küzdősportok sokkal népszerűbbek lettek nyugaton. Napjainkban is legendaként tartják számon, filozófiai élete pedig saját harcművészeti stílusán, a jeet kune do-n és az írásain keresztül marad velünk örökké.

Mindig is felnéztem Bruce Lee-ra. Ő volt számomra az a kis ember, aki annak ellenére, hogy vékonynak tűnt, mégis egy oroszlán erejével bírt. Inspirált, motivált és megmutatta számomra, hogy nem kell foglalkoznom azokkal a határokkal, melyeket az emberek próbálnak rám erőltetni. Én vagyok felelős a saját életemért, s elhatároztam, hogy ez lesz a mottóm egy életre.

Íme, 11 hasznos tanács, amit Bruce Lee-től tanultam meg:

1. Célok

„Egy cél nem mindig jelenti azt, hogy eléred, gyakran csak valami, amiért harcolnod kell.”

A célok olyan dolgok, melyekért harcolnunk kell, de nem szabad túlzottan a megszállottjukká válni. Magára a folyamatra és az útra kell koncentrálni.

Ha egy gyönyörű ösvényen túrázol, akkor azért teszed, hogy elérj a célodhoz, de ez nem jelenti azt, hogy nem élvezheted az utat vagy, hogy nem változtathatsz az úti célodon. Légy nyitott és rugalmas!

2. Rugalmasság

„Jól jegyezd meg, hogy a legmerevebb fát a legkönnyebb eltörni, míg a bambusz vagy a fűz túléli a szél pusztító erejét is.”

A világ legboldogabb emberei mind rugalmasak. Nincsenek görcsös elképzeléseik és nem próbálják meg kontrollálni és manipulálni környezetüket, hogy boldogok legyenek.

Nekik úgy jó minden, ahogy van. Elfogadnak, a jelenben élnek és lélegeznek. Ha tartalmas és boldog életet szeretnél élni, fogadd el a dolgokat olyannak, amilyenek.

3. Idő

„Ha szereted az életet, ne pocsékold el az idődet, hiszen az idő az élet maga.”

Nincsen időnk halogatásra, kifogások keresésére és arra sem, hogy félelmeink mögé bújjunk. Tudom, hogy kemény elfogadni, de egyszer te is meg fogsz halni, így miért ne hoznád ki a legtöbbet az életedből, amíg megteheted?

Ne pazarold az idődet, inkább menj tovább az utadon és kövesd az álmaidat! Érni fognak csalódások, hibákat fogsz elkövetni az út során, úgyhogy maradj alázatos és élj a jelenben!

4. Szolgálatkészség

„Az az igazi élet, amit másokért élünk.”

A legélvezetesebb élet, ha másoknak segítesz és az ő életüket is gazdagítod. Amíg nem indítottam el az internetes oldalamat, addig nem tudtam, hogy milyen elégedetté tesz, ha másokon segíthetek.

Ha megtalálod a módját, hogy más emberek problémáit is megold, miközben a saját életedet tartod szem előtt, tökéletes harmóniára fogsz találni.

5. Elfogadás

„Ne azon gondolkozz, hogy kinek van igaza, ki tévedett, vagy, hogy ki jobb a másiknál!”

Ha azt szeretnénk, hogy ez a Föld szebb hely legyen, abba kell hagynunk az ítélkezést, fel kell hagynunk előítéleteinkkel és szigorú elképzeléseinkkel. Nincs szükség arra, hogy igazunk legyen vagy tévedjünk, vagy, hogy azt hajtogassuk, hogy jobbak vagyunk, mint mások.

Minden olyan, amilyen. Ha nem szereted, csinálj valami mást, de ne közvetíts negatív energiákat, mert az soha nem eredményez semmi jót.

6. Tarts egyetlen célt szem előtt!

„Nem attól félek, aki tízezer ütést begyakorolt egyszer, hanem attól, aki tízezerszer gyakorolt be egy ütést.”

Ha eredményeket szeretnél elérni és valaminek a mesterévé szeretnél válni, akkor ne felületesen foglalkozz a dolgokkal és ugrálj egyik munkáról a másikra. Határozd el magad valami mellett és tarts ki mellette!

A legtöbb ember még azelőtt abbahagyja a munkát, hogy eredményeket érne el. Túl hamar feladják. Te ne légy ilyen ember!

7. Kreativitás

„A céltalanságot használd célként, a korlátozottságot pedig korlátlanságként.”

Te állítod fel a saját határaidat. Még ha egy guru azt is mondja, hogy valami lehetetlen, akkor se higgy neki! Ő is csak ugyanolyan ember, mint te.

Emlékezz, hogy a legnagyszerűbb emberek mindig azt mondják, hogy soha nem csináltak semmit, csak folytatták azt, amit elkezdtek. Ezért csak önmagadra hallgass és azzal foglalkozz, ami igazán érdekel!

8. Egyszerűség

„Az egyszerűség a kulcs a kiválósághoz.”

Egyszerűsíts az életeden és távolítsd el belőle a szükségtelen dolgokat! A társadalom, melyben élünk, azt tanítja nekünk, hogy fogyasszunk és halmozzunk fel egy rakás anyagi javat.

Szerencsére, kezdünk rájönni, hogy ez így nem működik. A boldogságnak belülről kell fakadnia, nem pedig kívülről. Az egyszerűsítés világosságot és békét teremt elmédben.

9. Találd meg az utadat!

„Szívd magadba, ami hasznos, dobd ki, ami nem, és add hozzá azt, amit egyedül csak te tudsz!”

Eleinte, valaki, akire felnéztünk, megtanított nekünk bizonyos dolgokat. De ahogy felnőttünk, jobbak és sikeresebbek lettünk, így azt is megtudtuk, hogy mi az, ami működik a tanultakból és mi az, ami nem. Ami nem működik, attól meg kell szabadulni.

Mindannyian egyediek vagyunk, így meg kell találnunk a saját utunkat, ahol már csak magunkra hallgatunk. Ha döntés előtt állsz, hallgass a szívedre! Hová vezetne?

10. Cselekedj!

„A tudás nem elég, alkalmaznod is kell; az akarat nem elég, tenned is kell.”

Ha ismered a szükséges információkat, mégsem teszel semmit, akkor semmi sem fog változni.
Tudom, hogy valamilyen sziklaszilárd garanciát szeretnél arra vonatkozóan, hogy sikeres leszel, de a valóságban nem létezik ilyen garancia. El kell kezdened cselekedni, hogy eljuss oda, ahová szeretnél.

11. Ego

„A harcművészet végső soron önismeret. Egy rúgás vagy ütés nem az ellenfelet fogja előled elrepíteni, hanem az egódat, a félelmeidet és a belső gátjaidat.”

Minden cselekedetben ott rejtőzik az egód. Az egód márpedig azt szeretné, hogy olyan helyen maradj, ahol a dolgok kényelmesek, megfelelőek és biztonságosak.

Ha a szívedre hallgatsz, akkor tudod, hogy nem ez a te utad. Kövesd az álmaidat, akár vakon is! Fogadd el a benned lévő félelmet és menj tovább!

Az élet azt jelenti, hogy élsz, szóval kezdj bele és kövesd a megérzéseidet!

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."