Az emberek életében harminc éves kor után mintha valami megváltozna. Ki tudja miért az ilyen kerek évfordulóknál, életünk kényszerű mérföldköveinél elgondolkozunk egy kicsit. Öreg lennék? Mit kellett volna másképp csinálnom? Igazán boldog vagyok amellett, akivel összeházasodtam? És így tovább…

Én személy szerint másképp viselkedtem, amikor betöltöttem a harmincat. Úgy tekintettem a koromra, mint áldásra, hiszen ez idő alatt rengeteget tanultam, amik az elkövetkező éveket sikeresebbé tehetik – érzelmileg, szakmailag és társadalmilag egyaránt.

Gyakran fel sem tűnik számunkra, hogy mennyire tartalmas életet élünk, amíg egy nap meg nem osztjuk valakivel tapasztalatainkat és rá nem ébredünk, hogy mennyi különböző, olykor megpróbáltató élethelyzetet vészeltünk már túl. Ezért vettem én is a fáradtságot, hogy megírjam ezt a cikket. Szeretném, ha az élményeim mások hasznára lehetnének.

1. Tanuljuk meg elengedni a negatív érzéseinket.

A düh soha nem csak feldúltságunkat jelzi. Így próbáljuk leplezni félelmünket, fájdalmunkat vagy csalódottságunkat. Összeszámolni sem tudnám azt a rengeteg napot, amikor dühös voltam eddigi életem során: haragudtam másokra és nem akartam megbocsátani nekik. Szó szerint belebetegedtem ezekbe a negatív érzelmekbe.

Ironikus, hogy a dühös ember arra pazarolja értékes idejét és energiáit, hogy kellemetlen érzelmekhez ragaszkodik. Sajnos, ez a hozzáállás blokkolja az életünkbe áramló pozitív energiákat. Ezért, jobban tesszük, ha elengedjük a borúlátó gondolatokat és inkább a derűs dolgokra koncentrálunk.
A legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk azt az embert, akire dühösek vagyunk és megpróbálunk vele együtt élni úgy, ahogy van. Ha valaki folyton felidegesít minket, tudatosítsuk magadban, hogy elég erősek vagyunk ahhoz, hogy érzelmileg elkülönítsük magunkat tőle.

2. Nem rólad szól a dolog.

Amikor egy általad szeretett személy vagy idegen megbánt, akkor tudd, hogy az esetek többségében ez valójában nem ellened irányul. Az embereknek hasonló problémákkal kell megküzdeniük, és ha nem tudnak felülkerekedni egy adott szituáción, akkor másokon vezetik le tehetetlenségüket.

Egy anya, aki rossz szülőnek hiszi magát, azzal fog vádolni más anyukákat, hogy azok rosszul nevelik gyermekeiket. Egy tinédzser, aki nincsen megelégedve a külsejével, másokat fog szekálni kinézetük miatt. Egy főnök, aki nem tudja kézben tartani munkáját, biztos, hogy kötözködni fog az alkalmazottjaival. Legközelebb tehát, ha valaki megbánt, jusson eszedbe, hogy ez nem rólad, hanem róla szól.

3. Mások már megküzdöttek azokkal a problémákkal, amikkel most te vagy elfoglalva.

Ez az, amivel még mai napig küszködök, mert elég zárkózott típus vagyok. Pedig hinnem kell benne, hogy azért megyünk keresztül bizonyos dolgokon, hogy amikor egy körülöttünk élő hasonló problémába keveredik, akkor értékes segítséget tudjunk nyújtani számára.

Az emberek persze szeretik elrejteni a gondjaikat, inkább azt színlelik, hogy tökéletes életet élnek. Ha viszont senki nem tudja, hogy miken mész keresztül, akkor senki nem tud segíteni sem.
Az egyik legnehezebb dolog a világon bevallani küzdelmeinket, sokan képtelenek másokkal is tudatni gyengeségeiket.

4. Élvezd az életet!

Ha visszatekintek az elmúlt 29 évemre, akkor tudom, hogy rengeteg különleges pillanat részese voltam, amik jöttek és hamar el is mentek. Ma már tudom, hogy sokkal jobban ki kellett volna élveznem ezeket a momentumokat. Szívd magadba a jó dolgokat, mert az ember ezeket hajlamos a leghamarabb elfelejteni.

5. A kitartás ereje.

Van valami közös a sikeres emberekben: nap, mint nap ugyanolyan erőbedobással és kitartással végzik a munkájukat. Ez a különbség a kosarasok és az NBA-játékosok, az írók és a szerzők között. Amíg mindenki otthon ül és tévét néz, addig a kitartóak azért küzdenek, hogy elérjék álmaikat. Te is ilyen vagy?
Ha visszagondolok, azok voltak a legjobb pillanatok az életemben, amikor állhatatosan harcoltam egy célért és elértem azt.

6. Tudom, hogy mikor lesz munkából szenvedély.

Ha divattervezőként akarsz érvényesülni, akkor ezt minden fölé kell helyezned. Amikor jön egy lehetőség, hogy munka helyett inkább tévét nézz vagy elmenj a barátaiddal valahová, s te az utóbbit választod, akkor el kell rajta gondolkoznod, hogy valóban a divat-e a te világod. Nem mondom, hogy soha nem pihenhetsz, de ha életcélt választasz magadnak, akkor minden porcikáddal élvezni és szeretni kell a dolgot.

7. Kapcsolataidból tanulhatsz a legtöbbet.

Megtanultam, hogy minden véget ért kapcsolatból és minden házas évből tanulni kell. Minden társas kapcsolat téged jellemez (legyen az jó vagy rossz).
Egy kapcsolat egyértelműen kifejezi legmélyebb szükségleteidet. Ha veszed a fáradtságot, hogy átgondold életed jó és rossz szakaszait, biztos vagyok benne, hogy te is felfedezed az összefüggést. Mindig legyen rá időd, hogy értékeld a múltat, rengeteget tanulhatsz belőle.

8. Ismerd az internet erejét.

Ezrek és ezrek gazdagodtak meg online vállalkozásokból. Az internetes munkában az a jó, hogy nincs arca az embernek. Nem fognak kinézeted, anyagi háttered vagy származásod miatt megítélni. A minőség, nem pedig a bőrszín vagy a vallás a fontos. Ismerkedj meg te is az internet világával.

9. Ne halogass!

Sok éven keresztül halogattam dolgokat, mert jobb alkalomra vártam vagy azt akartam, hogy történjen valami, mielőtt cselekednék. Fogadni mernék rá, hogy ezernyi okot tudnál felsorolni, amiért nem változtatsz jelenlegi életeden. VALAMI mindig útban van, ami jó okot szolgáltat rá, hogy ne cselekedj. Ne szalaszd el a boldogságot!

10. Amit mondasz/írsz, az a saját tanulságod.

Legtöbbször arról írunk vagy beszélünk, amiben fejlődnünk kell. Nem a véletlen műve, az embert mindig az foglalkoztatja, amiről van még mit tanulnia.

www.dumblittleman.com